Ez a recept egy adag fotózásból maradt ördögszekér gombával kezdődött. Nálam gyakran van ilyen, ha az ételbe izgalmas és látványos alapanyag kerül, az általában a fotón külön is megjelenik, dekorációként. Vagyis bőven szokott maradni egy-egy magazinos rovat, poszt vagy egyéb munka elkészítése után nyersanyag a stylingból, ezekből főzök aztán magunknak a következő napokban.
A Morzsaparty receptjei maradékok szempontjából teljesen változatosak. Egyrészt olyan egyszerű ételek is belekerültek, mint a maradék tejbegrízből készülő édes gombóckák, vagy például töltött krumpli a fel nem használt kis mennyiségű darált húsból. De persze írtam olyan recepteket is, amelyek az alábbi ételhez hasonlóak: ha már megmaradt egy drágább, költségesebb alapanyag, akkor használjuk csak fel, még akkor is (ha velem ellentétben) nincs minden háztartásban alapból szójaszósz. Amúgy legyen :), jegyzem meg halkan, mert a legegyszerűbb ételeket is annyira jól feldobja. Ha a recept végére görgettek, felsoroltam egy csomó helyettesítési lehetőséget, ezért igazi maradékmentés ez a wokos étel!
Hozzávalók (4 személyre):
szezámolaj
1 db édesburgonya (kb. 30 dkg)
1 db sárgarépa (kb. 15 dkg)
1 db cukkini (kb. 25-30 dkg)
1 csomag tofu (metélőhagymásat használtam, 30 dkg)
4-6 db ördögszekér gomba
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
6 ág kakukkfű
szójaszósz (kb. fél dl)
25 dkg tetszőleges tészta (kínai mie tésztát használtam)
Felhevítünk kevés szezámolajat egy wokban. Rátesszük a megpucolt, vékony csíkokra vágott édesburgonyát. Erős lángon sütjük, pár perc múlva hozzáadjuk a hasonlóan megtisztított, felcsíkozott sárgarépát. Amikor a narancssárga zöldségek már puhulnak, mehet bele a megmosott, csíkokra szelt cukkini. Összesütjük, szedőkanállal kivesszük, félretesszük.
A wokba újabb adag szezámolajat öntünk (nem kell sok), és átpirítjuk rajta a felkockázott tofut. Ezt is kiszedjük. A gombákat megtisztítjuk, felszeleteljük, erős lángon lepirítjuk ugyanebben a wokban (ha szükséges, előtte ismét teszünk bele egy kevés olajat). Ezután hozzáadjuk az újhagyma felkarikázott fehér részét, a megpucolt, lereszelt fokhagymát és a kakukkfű lecsipkedett leveleit. Együtt sütjük kicsit, majd összekeverjük a szójaszósz 1/3-ával. Mindent átteszünk egy tálra a wokból.
Közben a tésztát kifőzzük, leszűrjük. A wokba ismét csepegtetünk egy kevés olajat, majd a tésztát a többi szójaszósz fokozatos hozzáadásával átforgatjuk, átpirítjuk rajta. Én egyébként többet szoktam használni (és semmi sót), érdemes kóstolgatni. :) Végül minden kiszedett komponens mehet vissza a wokba a tésztához, összeforgatjuk, majd rögtön tálaljuk. Felcsíkozott újhagymazölddel díszítjük.
A maradékmentés ott kezdődik, hogy tényleg benézünk a hűtőnkbe, teljesen felesleges pánikszerűen elrohanni vásárolni újabb hozzávalókat. Ez a tészta pedig alaprecept (annak minden szuper variációs lehetőségével együtt), mutatom is, miért. Jöjjenek újra az alapanyagok!
Szezámolaj: jó ízt ad, ugyanúgy mint a mogyoróolaj. De nyugi, olívával vagy repcével is működik a recept, nem kell extra olaj hozzá.
1 db édesburgonya (kb. 30 dkg), 1 db sárgarépa (kb. 15 dkg), 1 db cukkini (kb. 25-30 dkg): ha csak 1 zöldség van otthon ezek közül, az is jó. Helyette káposztafélék, ceruzabab, kaliforniai vagy kápia paprika és padlizsán is képezheti a tészta zöldséges részét.
1 csomag tofu (metélőhagymásat használtam, 30 dkg): bármilyen tofu finom bele (a füstölt például még karakteresebb ízt ad, a csilissel pedig egy kis csípős jelleget is adhatunk a tésztának), de igazából elhagyható. Adhatunk sült csirkét, pirított sonkát is a tésztához, vagy akár ültethetünk a tetejére pár darab 4 perces főtt tojást.
4-6 db ördögszekér gomba: mivel a gomba volt a kiindulópontunk, ezúttal marad, de nyilván csiperkével is működik a recept.
1 csokor újhagyma, 2 gerezd fokhagyma: vagy salottahagyma, végszükségben fokhagyma-granulátum, az újhagyma felcsíkozott zöld részével a díszítést/friss elemet is megoldottuk. Helyette metélőhagymát szintén választhatunk. Koriandert viszont ezúttal nem javaslok, nekem a kakukkfűvel nem passzol, erősebben ázsiai ízvilágú ételekhez szoktam tenni.
6 ág kakukkfű: szeretem a szójaszószt zöldfűszerekkel, de elhagyható vagy más zöldfűszerre cserélhető.
szójaszósz (kb. fél dl): a 2. muszáj elem. :)
25 dkg tetszőleges tészta (kínai mie tésztát használtam): üvegtészta, kínai tojásos tészta, végszükségben spagetti, ezt is variálhatjuk.
Ugye milyen jó dolog maradékokból főzni? Még több "ne dobjuk ki a maradékot" jellegű étel pedig a hamarosan megjelenő könyvemben, előrendelhető a Lírán, a Bookline-on és a Libri oldalán.
A posztban Apacuka Ceramics kerámiákat használtam.