Csigó Zita gasztroblogja

Körtés-mandulás pohárdesszert

December 4.

2019. december 04. - Csigó Zita

Mondanám, hogy tiramisu, de nem mondom :), hiszen csak egy-egy eleme emlékeztet a klasszikus tiramisura. Hívjuk inkább egy finom pohárdesszertnek! Csak úgy hétköznapra, mert gyorsan összedobható, de az ünnepi asztalra is nyugodtan kitehetitek, annyira könnyű, elegáns és télies ízű édesség. 

2019_12_04_021797.JPG

4.png

Nemrég kaptam kóstolót a Nespresso Limited Edition kollekciójából. A skandináv ihletésű széria 3 ízt tartalmaz: Nordic Black lágy és gyümölcsös, édeskés jegyekkel, Nordic Cloudberry Flavoured a törpemálna ízével és Nordic Almond Cake Flavoured, ami tényleg olyan, mintha egy isteni mandulás sütibe harapnál bele. Ez utóbbiba mártogattam az amarettiket, hozzá körte, fahéj, csillagánizs, mézesfűszer és lágy mascarponekrém került. 

desktop137.jpg

2019_12_04_021798.JPG

desktop138.jpg

Hozzávalók (6 adaghoz): 

3 db nagyobb, keményebb húsú körte (kb. 45 dkg) 

1 fahéjrúd, 1 csillagánizs 

1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék 

1 adag Nespresso Nordic Almond Cake Flavoured kávé 

amaretti keksz (adagonként 8 db-ot használtam) 

1 dl cukrozatlan habtejszín 

25 dkg mascarpone 

2 evőkanál (házi) vaníliás cukor 

őrölt fahéj a díszítéshez 

A körtéket megmossuk, meghámozzuk. Húsukat felkockázzuk, és egy kis lábasban, kevés vízzel, a fahéjrúddal és a csillagánizzsal együtt főzni/párolni kezdjük. Amikor roppanósra puhul, kb. az 1/4-1/5-ét kivesszük, félretesszük. A többihez hozzáadjuk a mézesfűszert, és teljesen puhára főzzük. Az egész fűszereket eltávolítjuk, a körtét pürésítjük, félretesszük hűlni. 

A lefőtt, legalább langyosra hűlt kávéban megmártogatjuk az amarettiket. (Nekem elég volt egy adag kávé, éppen csak megmártottam a kekszeket, de persze a mennyiség növelhető, ha kell. És édesíthetitek is ízlés szerint.) Elosztjuk 6 desszertes pohár aljában úgy, hogy mindbe 5 darabot teszünk. 

A hideg tejszínt habbá verjük, kikeverjük a mascarponéval és a vaníliás cukorral. Cső nélküli habzsákba kanalazzuk, a kekszes rétegre nyomjuk. Erre jön a maradék megmártott keksz, majd a körtepüré. A tetejére körtekockákat teszünk, őrölt fahéjjal díszítjük. 

2019_12_04_021801.JPG

Adventi készülődés a blogon és az Instagramon: receptek, dekorációs ötletek és ajánlók a csodaszép, tudatos&természetes ünnepért. És persze egy Morzsapartyért is játszunk majd! Katt

desktop132.jpg

süti beállítások módosítása