Holap Luca napja, és addig még nyugodtan kisülhet nálatok is a svédek klasszikus sáfrányos kalácsa, a Lussekatter süti. Eredetileg kesellával készül, ami helyettesíthető krémes túróval. Puha, semleges(ebb) ízű, finom foszlós süti, ha gondoljátok több cukor vagy plusz fűszer is kerülhet a tésztába.
Egyszerű kelt tészta + gyors formázás: ezzel a sütivel nem lesz sok gondotok, egyáltalán nem macerás. Ráadásul olyan jó az állaga és annyira szép a színe! Tökéletes lesz holnapra (vagy egy másik téli délutánra) egy pohár forró kávé vagy tea mellé.
Hozzávalók (12 darabhoz):
2 dl langyos tej
1 púpozott kávéskanál sáfrány (helyettesíthető sáfrányos szeklicével)
50 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
2 db tojássárgája
10 dkg vaj
20 dkg túró
8 dkg cukor
1 nagy csipet só
1 kis tojás a kenéshez
24 szem mazsola
A meglangyosított tejbe beleszórjuk a sáfrányt. Elkeverjük, hagyjuk, hogy szépen kiadja a színét, majd sűrű szövésű szűrőn leszűrjük. Közben a lisztben elkeverjük az élesztőt, mehet hozzá a tojássárgája és a megolvasztott, de nem forró vaj. Hozzáadjuk az áttört túrót, a cukrot és a sót. Összegyúrjuk, közben a leszűrt tejet apránként hozzácsorgatva szép simára dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1,5 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 12 részre osztjuk. Mindből 1-1 hosszú rudat sodrunk. A rudakat 8-as formában feltekerjük (ld. a fázisfotókon). Tetejüket lekenjük egy kevés vízzel elkevert, felvert tojással, végül minden "csiga" közepébe nyomunk 1-1 szem mazsolát.
Áttesszük a sütiket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.
Adventi készülődés a blogon és az Instagramon: receptek, dekorációs ötletek és ajánlók a csodaszép, tudatos&természetes ünnepért. És persze egy Morzsapartyért is játszunk majd! Katt!