Csigó Zita gasztroblogja

Ajvárral sült padlizsán

gluténmentes, laktózmentes recept*

2020. július 11. - Csigó Zita

Amíg M. majdmegpusztul a melegtől, nekem továbbra is a nyár a kedvenc évszakom. A maga jó éretelmében vett harsányságával, telítettségével, a rengeteg intenzív színével, ízével, lehetőségével. Sokan tudjátok rólam, hogy bár szívesen fejlesztek és írok húsos recepteket (és nyugi, főzés közben természetesen kóstolom :), máshogy nem is lehet), a privát életemben alig eszem húst. Nem vagyok deklaráltan vegetáriánus, a húsos ételek minimalizálása mögött sem elvi, sem egészségügyi ok/indok nem húzódik. (Vegán egyébként tuti nem tudnék lenni, ahhoz túlságosan szeretem a jóféle kézműves sajtokat.) Vannak húsos kedvenceim, M.-nek gyakran elkészítem ezeket, és néha 1-2 kanállal vagy éppen villával én is beleeszem. Úgy szoktam inkább fogalmazni, hogy nem húsmentesen főzök (magamnak), hanem olyan ételeket készítek, amelyekbe nem kell hús. Egészen más így, nem? 

2020_07_11_026081.JPG

2020_07_11_026078.JPG

desktop195_1.jpg

2.JPG

Nyáron pedig tobzódunk a jobbnál jobb zöldségekben, ilyenkor tényleg zöldséget eszem zöldséggel. Persze ne némi fonnyadt párolt borsóra gondoljatok, rengeteg fűszert használok, gyakran sütöm-pirítom a zöldségeket, mondom, ezekbe az ételekbe tényleg nem kell hús! :)

Ez a recept amolyan padlizsánt padlizsánnal, hiszen ajvárral készült, emellett pedig tök jó példa arra, hogy néhány alapanyagból is lehet klassz dolgokat főzni-sütni, nem kell végeláthatatlan hosszúságú bevásárlólistát írni ahhoz, hogy szuper ételek kerüljenek az asztalra. Egy a kulcs: szezonális, minőségi alapanyagokat válasszatok! Jön tehát a világ egyik legegyszerűbb padlizsános receptje! 

Ajvárral sült padlizsán 

Hozzávalók (4 személyre): 

4 db zsenge padlizsán (együtt kb. 1 kg)

só, őrölt fekete bors 

4 evőkanál olívaolaj (sütéshez való) 

4 gerezd fokhagyma 

10-15 oregánólevél

8-10 rozmaringlevél

kb. 18-20 dkg ajvár (csemege vagy csípős) 

A tetejére: 

a, verzió: mozzarella sajt, egész padlizsánonként kb. 8-10 dkg szükséges (*hagyományos mozzarella nélkül készítve)

b, verzió: aprított lila hagyma-fekete olajbogyó-bazsalikom "salsa" pici sóval ízesítve 

A padlizsánokat megmossuk, hosszában kettévágjuk, majd a vágott felüket kb. fél cm mélyen sűrűn, rácsos mintázatban beirdaljuk. (A zsenge padlizsánt külön nem szoktam besózva álni hagyni, de a nagyobb darabokat mindenképpen érdemes.) Sózzuk, borsozzuk. A padlizsánokat vágott felükkel felfelé sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. 

A megpucolt fokhagymákat lereszeljük, az oregánó- és rozmaringleveleket egészen finomra aprítjuk, az egészet összekeverjük az olívaolajjal. Beecseteljük a keverékkel a padlizsánok felületét, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben 10 percet sütjük. Ezután megkenjük a padlizsánokat az ajvárral. Ha teszünk a tetejükre mozzarellát, azt is most vágjuk-tépkedjük rájuk. Mehetnek vissza a sütőbe, 180-190 °C-on további kb. 25 perc kell nekik. Melegen tálaljuk. 

desktop196_1.jpg

2020_07_11_026075.JPG

süti beállítások módosítása