Keksz és fagyi, fagyi és keksz. Csak jók lehetnek együtt, ugye? Ráadásul cukorral sem kell teletömni a fagyialapot, az érett banán eleve szuperül édesít. Szóval cookies & cream, de picit másképp, házi tönkölykeksszel, mézzel és nádcukorral (az édesítőket persze módosíthatjátok is kedvetekre). És még egy dolog: ha betartjátok a 30 percenkénti átkevergetést, fagyigép nélkül is krémesre fagy.
Hozzávalók (6 nagyobb vagy 8 pici adaghoz):
A kekszhez:
13 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg kakaópor
10 dkg vaj
8 dkg nádcukor
1 tojás
A fagyihoz:
4 (túl)érett banán
50 dkg mascarpone
4 evőkanál méz (ízlés szerint)
2 teáskanál vanília aroma
A kekszhez a tönkölylisztet összekeverjük a kakaóporral. Elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat, hozzáadjuk a nádcukrot és a tojást. Összedolgozzuk, majd 10 darab egyforma méretű, laposabb halmot formázunk belőle sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Jó hír, hogy nem kell "annyira szépre" formázni :), hiszen úgyis össze fogjuk tördelni, legalább egy részét. 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a fagyit is. A meghámozott banánokat késes aprítóban (vagy turmixgépben) összetörjük, simára keverjük a mascarponéval, a mézzel és a vaníliával. Lapos, fagyasztható tálba simítjuk, lefedjük, fagyasztóba tesszük. 30 percenként villával átkeverjük, legalább 6-8 alkalommal. Ezután hagyjuk kissé kiolvadni, beletördelünk tetszés szerinti mennyiségű kekszet (én ehhez az adaghoz 6 kekszet tördeltem bele, a többit félretettem a tálaláshoz), és visszatesszük a fagyasztóba. Hasonlóan átkeverjük még pár alkalommal.