Augusztus 20-ra először kenyeret terveztem a blogra, de hamar elvetettem, amikor átnéztem a legutóbbi posztjaim, volt kenyérféle bőven. :) Viszont új gabona, új kenyér, szerettem volna valami rusztikus, kelt tésztás péksütit készíteni. Tudjátok, aminek a tésztáját olyan jól lehet gyúrni, dögönyözni, felér egy terápiával. Így készült ez a briós (vagy csiga, tekercs, ahogy jobban tetszik).
Hozzávalók (egy hatalmas brióshoz):
A tésztához:
40 dkg kenyérliszt (fehér búzaliszt)
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
8 dkg vaj
5 dkg cukor + 1 teáskanál
2 nagy csipet só
1 tojássárgája
kb. 2,8 dl langyos tej + 1 evőkanál
2,5 dkg friss élesztő
1 kis tojás a kenéshez
A töltelékhez:
15 dkg (krémes) túró
1,5 evőkanál porcukor
1 tasak vaníliás cukor
sűrű áfonyalekvár
A kétféle lisztet keverőtálba szórjuk, összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a tojássárgáját. Közben kb. 2 dl langyos tejben az 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A tésztához adjuk, gyúrni kezdjük. Közben apránként hozzálocsoljuk a maradék langyos tejet, egészen addig, amíg szépen összeáll a tészta. Letakarjuk, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
A töltelékhez a túrót összekeverjük a kétféle cukorral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kb. 4 mm vékony téglalappá nyújtjuk. A felső harmadban vagy a középső sávban eloszlatjuk a túrót, rápöttyözzük a lekvárt. A két rövidebb oldalát behajtjuk, majd az egyik hosszabb oldalától indítva feltekerjük, a széleket óvatosan összecsípjük. A hengert csiga alakban nem túl szorosan feltekerjük, a végét a briós alá hajtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Tetejét lekenjük a maradék 1 evőkanál tejjel elkevert, felvert tojással, és néhány helyen óvatosan megszurkáljuk villával. 180 °C-ra előmelegített sütőben 28-30 perc alatt készre sütjük.