Csigó Zita gasztroblogja

Rusztikus lepénykenyér, vaj, só – pont ennyi

#nemszakácskönyvbevaló recept

2020. november 13. - Csigó Zita

Az előző posztomban már beszámoltam arról, hogy szeretném megmutatni pár kedvenc #nemszakácskönyvbevaló receptemet itt a blogon. Ezek az ételek számomra biztonságot, az otthon melegét közvetítik, illetve azt a jó értelemben vett egyszerűséget, ami annyi közel áll hozzám a főzésben. Nincs csavar, nincs extra, nincs plusz (amolyan #nemszakácskönyves - bár ha írok még könyvet, egy ilyen téma tuti tervben lenne), cserébe minden alapanyag jó minőségű, friss, szezonális. 

2020_11_13_028697.JPG

desktop225.jpg

2020_11_13_028699.JPG

Elsőnek jöjjön a kedvenc lepénykenyerem. Akkor szoktam készíteni, ha semmi sincs itthon...vagy pont ellenkezőleg, borozós-sajttálazós estéhez kellene valami finom "kenyérféle". És akkor is, ha váratlanul betoppan valaki, és addig is megkínálnám, amíg kisül az első adag gyors túrós pogácsa. Szemre szoktam készíteni, akár a nagymamák, de ezúttal a recepthez szépen kimértem a hozzávalókat. Ha extráznátok mégis, mindenhez (is) jó, zöldségkrémekhez, pástétomokhoz vagy akár krémlevesekhez, szaftos ragukhoz tálalva. De vajjal és pici sóval (vagy sózott vajjal :) ), jó melegen, épp kiszedve a serpenyőből is tökéletes. Sőt! Úgy szeretem a legjobban. 

2020_11_13_028709.JPG

A liszteket bátran variáljátok, most egy fehér lisztes és egy rozsos verziót készítettem. A sütéshez szánt (egyébként minimális) olívaolaj elhagyható, forró, zsiradékmentes serpenyőben is megsüthetők a lepények, de az ízükön sokat dob az a pici olaj. 

Hozzávalók (5-6 közepes méretű darabhoz): 

25 dkg kenyérliszt (vagy 12,5 dkg kenyérliszt és 12,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt)

1 csapott kávéskanál só 

késhegynyi sütőpor 

2 evőkanál olívaolaj 

kb. 2 dl meleg víz 

kevés olívaolaj a sütéshez (sütéshez alkalmas, nem extra szűz!)

A liszt(ek)ben elkeverjük a sót, a sütőport és az olívaolajat. Gyúrni kezdjük, apránként hozzácsorgatjuk a vizet. Összegyúrjuk, puha, lágyabb, kissé ragadós tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, legalább 20 percet pihentetjük. Egy serpenyőt felforrósítunk, kikenjük egészen kevés olajjal. A tésztából kis darabokat tépkedünk, széthúzkodjuk laposra, majd a serpenyőben mindkét oldalukat átsütjük. Ne égjenek feketére, de nyugodtan piruljanak! Rögtön tálaljuk vagy felhasználásig konyharuhába csomagoljuk. 

Rusztikus lepénykenyér, vaj, só – pont ennyi...


desktop224.jpg

süti beállítások módosítása