Tegnap már összeállítottam a blog kedvenc szilveszteri ételeiből egy válogatást, most viszont jöjjön egy friss recept! Szerintem nem fogok nagy titkot elárulni azzal, hogy csupa zöldség. <3 Ma még nem összegzek és évértékelek (bár idén nem is tervezem a megszokott formában), mert holnap még lesz egy poszt az ígért lencsékkel.
Karfiolfasírt
Hozzávalók (12-14 darabhoz):
40 dkg tisztított karfiol
só
2 tojás
kb. 6 dkg panko morzsa
fűszerek: tört csili, szárított fokhagyma és zöldfűszerek
zabpehelyliszt, ha szükséges
kevés olívaolaj a sütéshez
A megtisztított karfiolt enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, majd miután (legalább) langyosra hűlt, késes aprítóba tesszük, és durvára, nagyobb morzsás állagúra törjük. Összekeverjük a tojásokkal, sóval, a pankóval és a fűszerekkel. Ha szükséges, kevés zabliszt még adható hozzá. A masszából lapos fasírtokat formázunk, és felhevített, olajjal kikent serpenyőben megsütjük. (Először erős lángon kérget sütünk a fasírtok mindkét oldalára, majd lassú tűzön készre sütjük.) Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
Céklás mártogatós
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):
25 dkg cékla
2 evőkanál görög joghurt
só
1 gerezd fokhagyma
A céklát egészben puhára sütjük vagy főzzük. Meghámozzuk, és megvárjuk, hogy teljesen kihűljön. Késes aprítóba tesszük, összetörjük, majd krémesre keverjük a görög joghurttal, kevés sóval és a lereszelt fokhagymával. Éppen fokhagymásan szeretem, hogy inkább a cékla íze érvényesüljön, de persze több fokhagyma vagy római kömény is adható hozzá.
Babos mártogatós
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz):
1 konzerv (24 dkg-os kiszerelés) fehér bab
4 evőkanál vörös pesztó
kevés só
A babot leszűrjük, és késes aprítóban összetörjük a pesztóval. Ha szükséges, finoman megsózzuk.
*****************************************
Tervezz velem 2021-ben!
PlanAll Egyél jót, legyél jól!