Csigó Zita gasztroblogja

Tépett laska és spenótos csiperke quesadilla

ChefGomba gombákkal főztem

2021. február 04. - Csigó Zita

A gomba olyan alapanyag, amit egyszerűen nem tudok megunni. Amikor nagyon gyorsan kell valamit főzni, akkor fogom a kedvenc wokom, és lepirítok benne egy jó adag gombát szezámolajon, fokhagymával és szójaszósszal. Mellé egy adag saláta (vagy tészta, pirított rizs), és meg is vagyok. Persze nem csak akkor kapom elő, ha csak pár percem van a konyhában, szeretem quiche-ben, rakott ételekben, töltve, rétesben, a sort még hosszan folytathatnám. És fogom is, hiszen a következő időszakban rendszeresen találkozhattok majd itt a blogon ChefGombás receptekkel. 

2021_02_01_031000.JPG

desktop264.jpg

2021_01_31_030963.JPG

Az első receptekben arra törekedtem, hogy megmutassam, a gomba akkor is sokat tud, ha nem kombináljuk ezer másik hozzávalóval, illetve érdemes kihasználni a textúrájában rejlő lehetőségeket, azaz ugyanúgy lehet vajpuha, mint roppanós. 

2021_02_01_030990.JPG

desktop263.jpg

Tépett laskás quesadilla (a vajpuha verzió) 

A pulled porkot senkinek sem kell bemutatni. Ez a vegetáriánus, sőt egyenesen vegán változat, hiszen az alapja nem (marha)hús, hanem laska. 

Hozzávalók (3 adaghoz): 

1 doboz ChefGomba laskagomba (30 dkg-os kiszerelés) 

2 evőkanál olívaolaj + a quesadilla sütéséhez 

4-5 evőkanál szójaszósz 

3 db teljes kiőrlésű tortillalap 

salátakeverék, kaliforniai paprika és újhagyma az összeállításhoz 

A megtisztított laskagombát minél vékonyabb szálaira tépjük-vágjuk. Egy sepenyőben felhevítjük az olívaolajat, és a tépett gombát közepes lángon jó puhára sütjük rajta, közben hozzáadagoljuk a szójaszószt. A salátakeverékkel, valamint a felaprított paprikával és újhagymával a tortillalapokra kanalazzuk, félbehajtjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon átpirítjuk a quesadillákat. 

2021_02_01_031001.JPG

Spenótos csiperke quesadilla (a pirított verzió)

Hozzávalók (4 adaghoz): 

1 doboz ChefGomba barna csiperkegomba (50 dkg-os kiszerelés) 

2 evőkanál olívaolaj + a quesadilla sütéséhez

2 gerezd fokhagyma 

15 dkg bébispenót 

só, őrölt fekete bors 

4 db tortillalap 

12 dkg feta sajt 

A megtisztított gombát felszeleteljük, majd egy serpenyőben, a felhevített olajon, erős lángon lepirítjuk (piruljon, ne párolódjon!).  Pár perc után hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát, majd mehet a serpenyőbe a bébispenót is. Sózzuk, borsozzuk. A keveréket szétosztjuk a tortillalapokon, rámorzsoljuk a feta sajtot, és félbehajtjuk. Egy serpenyőben, kevés olajon átpirítjuk a quesadillákat. 

2021_02_01_031006.JPG

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!

süti beállítások módosítása