Csigó Zita gasztroblogja

Mentés másként, azaz ne dobd ki a maradékot!

PlanAll 5. hét extra tartalom

2021. február 06. - Csigó Zita

Legtöbben már használjátok a PlanAll x Csigó Zita plannert, az Egyél jót, legyél jól!-t. <3 Ahogy ígértem, a heti tematikákhoz itt a blogon is kapcsolódni fogok, azaz minden héten továbbgondolom majd az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. Az 5. hét témája a maradékmentés fontossága, aki pedig ismeri a Morzsaparty című szakácskönyvem, pontosan tudja, hogy ez az életszemlélet, gondolkodásmód mennyire közel áll hozzám. 

2019_08_30_020070.jpg

desktop229_2.jpg

Pazarolni, ételt kidobni egyáltalán nem menő. És itt most nem arra gondolok, ha valami megromlott (vagy csak felmerül a lehetősége, hogy egészségügyi szempontból már nem ajánlott a fogyasztása), hanem a túlvásárlásokra, a pánikvásárlásokra vagy egyszerűen arra, hogy nem vagyunk eléggé bátrak "hűtő- és kamratakarító" ételeket főzni. Pedig sokszor ezek lesznek a legfinomabbak, és az is gyakori, felkerülnek a rendszeresen elkészítendők listájára. Már ha fel tudjuk idézni, hogy miből álltak, hiszen csak úgy szemre ment a lábasba vagy a tepsibe minden ízben passzoló hozzávaló. :) 

Kifejezetten szeretek hűtőt és kamrát pakolni, rendszerezni, és "kifőzni-kisütni" belőle a lejárat közeli és/vagy apró maradékokat. A Morzsaparty tele van ilyen receptekkel (a könyvről itt írok részletesebben), és a blogra is készítettem maradékhasznosító recepteket. Ezek közül a kedvencem ez az 1-ből 2-t poszt a túrós-zabos palacsinta és egy szuper jó állagú lepény receptjével. Pici maradékok + pár plusz hozzávaló = 2 étel, ugye, milyen jó deal? :) 

2019_08_30_020067_1.jpg

desktop88_1_1.jpg

2019_08_30_020061_1.jpg

A könyvemben egyszerűtől az összetettig szinte mindent újrahasznosítok: nyers és főtt maradékokat, illetve ünnepi maradékokat. A Corvina Kiadó által életre hívott (és a Corvina Facebook oldalán publikált) Karanténkonyha videósorozatomban is zömmel a maradékhasznosítás témáját járom körül. Az egész sorozat itt érhető el, és ezekből válogattam még két receptet a posztba. 

Gofri maradék krumplipüréből

Hozzávalók (8 darabhoz):

25 dkg maradék (egy éjszakát hűtőben tárolt) krumplipüré

1 tojás

5 dkg reszelt sajt (pl. cheddar, trappista, edami, füstölt…)

kb. 6-7,5 dkg liszt

só, őrölt fekete bors

kevés olaj a gofrisütő kikenéséhez

A krumplipürét összekeverjük a tojással és a lereszelt sajttal. Apránként annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű (de nem darabos) masszát kapjunk. Ha túl sűrű a massza, kevés tejjel vagy vízzel, ha pedig túl lágy, némi liszttel korrigálhatjuk az állagát. Gofrisütőben (az első adag sütése előtt szoktam csak kikenni olajjal), bő 1,5 evőkanálnyi adagokban aranybarnára sütjük a gofrikat.

2020_05_17_025298a.JPG

Túrógombóc maradék tejbegrízből

Hozzávalók (12-14 kis gombóchoz):

25 dkg tejbegríz (egy éjszakát hűtőben pihentetett)

25 dkg túró

porcukor, vaníliás cukor, kezeletlen citromhéj (ízlés szerint) a masszához

pirított zsemlemorzsa a hempergetéshez

fahéjas porcukor a tálaláshoz

Az összeállt, darabos tejbegrízt robotgéppel fellazítjuk, simára keverjük. A túrót áttörjük, hozzádolgozzuk, ízlés szerint adhatunk még hozzá porcukrot, vaníliás cukrot vagy reszelt citromhéjat is. A masszából benedvesített kézzel kis gombócokat formázunk. Kevés olajon megpirított zsemlemorzsába hempergetjük, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

2020_05_10_025216a.JPG

süti beállítások módosítása