Lassan tavaszodik, ti pedig lelkesen használjátok a PlanAll x Csigó Zita plannert, az Egyél jót, legyél jól!-t. <3 Ahogy ígértem, a heti tematikákhoz itt a blogon is kapcsolódni fogok, azaz minden héten továbbgondolom majd az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 9. hét receptje a tökmagvaj (és egy utazási emlék, mennyire időszerű ez most!), a kapcsolódási pont pedig maga a tökmag egy gyors túrós pogival.
Hozzávalók (kb. 18 darabhoz*)
*5,5 cm átmérőjű szaggatóval számolva
15 dkg sima búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kávéskanál só
25 dkg vaj
25 dkg félzsíros túró
1 tojás
1 kis zacskó (7 dkg-os kiszerelés) pirított tökmag
1 kis tojás a kenéshez
A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a tojást, összegyúrjuk. A tökmagból kb. 1,5 dkg-ot félreteszünk a pogácsák tetejére, a többit belegyúrjuk a tésztába.
A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük egy kevés vízzel elkevert tojással, és megszórjuk a félretett tökmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 percet sütjük.