Pasztellbarokk

Tökmagos-túrós pogácsa

PlanAll 9. hét extra tartalom

2021. március 06. - Csigó Zita

Lassan tavaszodik, ti pedig lelkesen használjátok a PlanAll x Csigó Zita plannert, az Egyél jót, legyél jól!-t. <3 Ahogy ígértem, a heti tematikákhoz itt a blogon is kapcsolódni fogok, azaz minden héten továbbgondolom majd az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 9. hét receptje a tökmagvaj (és egy utazási emlék, mennyire időszerű ez most!), a kapcsolódási pont pedig maga a tökmag egy gyors túrós pogival. 

2021_03_06_032043.JPG

2021_03_06_032041.JPG

desktop229_2.jpg

2021_03_06_032012.JPG

2021_03_06_032046.JPG

desktop267.jpg

Hozzávalók (kb. 18 darabhoz*) 

*5,5 cm átmérőjű szaggatóval számolva 

15 dkg sima búzaliszt 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1 kávéskanál só

25 dkg vaj 

25 dkg félzsíros túró 

1 tojás

1 kis zacskó (7 dkg-os kiszerelés) pirított tökmag 

1 kis tojás a kenéshez

A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk az áttört túrót és a tojást, összegyúrjuk. A tökmagból kb. 1,5 dkg-ot félreteszünk a pogácsák tetejére, a többit belegyúrjuk a tésztába. 

A tésztát lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. Tetejüket megkenjük egy kevés vízzel elkevert tojással, és megszórjuk a félretett tökmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 22-25 percet sütjük. 

2021_03_06_032051.JPG

süti beállítások módosítása