Csigó Zita gasztroblogja

Gombás-kakukkfüves csavart kalács

ChefGomba szárított shiitake gombával

2021. március 12. - Csigó Zita

Ahogy ígértem, a blogon rendszeresen fogtok találkozni ChefGombás receptekkel, ha lemaradtatok az elsőről, gyorsan pótoljátok a linkre kattintva! Először street foodot készítettem, tépett laska és spenótos csiperke quesadillát, annyira jó a pulled pork "pork" helyett gombával! Most pedig szárított gombával sütöttem, nagyon izgatott, hogy hogyan használhatnám fűszerként, hiszen ezek a szárított gombafélék telis tele vannak koncentrált ízanyaggal.

2021_03_11_032215.JPG

2021_03_11_032203.JPG

2021_03_12_032223.JPG

desktop268.jpg

2021_03_12_032217.JPG

Kalácsot sütöttem, picit gondolva a második nem szokványos húsvétunkra, de reggelire, uzsonnára vagy egy üveg fehérbor mellé is nagyon el tudom képzelni. Szárított shiitake gombát használtam éppen egy kevés plusz fűszerezéssel: friss kakukkfűvel és fokhagymával. Egyébként nemcsak kalácsnak süthetitek meg, hanem feltekerés után szeletekre vágva kész is a gombás csiga. Praktikus, ha kirándulásra készültök, az egyadagos csigákat nem szükséges szeletelni. A tetejükre pedig ne felejtsetek el sok-sok sajtot reszelni!

Maga a töltelék felturbózható parmezánnal, vöröshagymával, zöld pesztóval, de finom úgy is, ha a tölteléket fekete-erdei sonkaszeletekkel rakjátok ki, és így tekeritek fel. Mutatom az alapverziót! 

Hozzávalók (1 nagy kalácshoz): 

A tésztához:

25 dkg búzaliszt 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1/2 tasak instant élesztő 

1 teáskanál só 

5 dkg vaj 

1 tojássárgája  

kb. 2,2-2,4 dl tej 

A töltelékhez: 

1 üveg (3 dkg) szárított, szeletelt shiitake gomba 

2 gerezd fokhagyma 

4 kis ág kakukkfű lecsipkedett levelei (vagy egy csapott teáskanál morzsolt kakukkfű)

kb. 5 dkg vaj (kenéssel együtt) 

A kétféle lisztet, az élesztőt és a sót dagasztótálban összekeverjük. Belemorzsoljuk a kis kockákra vágott vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát megdagasztjuk, közben apránként hozzácsorgatjuk a meglangyosított tejet. Sima felületű, puhább tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. 

Közben a szárított gombát szűrőben, folyó víz alatt átöblítjük, majd 20-30 percre kevés hideg vízbe áztatjuk. Ezután leszűrjük, és nagyon alaposan(!) kinyomkodjuk belőle a vizet. Késes aprítóba tesszük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és kakukkfűlevelekkel, majd jól összetörjük. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 2-3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük az olvasztott vajjal (keveset félreteszünk a tetejére) majd egyenletesen megszórjuk a gombás töltelékkel. Hosszabb oldalától indítva feltekerjük, a széleket összecsípjük. Az így kapott hengert hosszában, éles késsel kettévágjuk, az egyik végén pár cm-t egyben hagyunk. A két szálat összefonjuk úgy, hogy a vágási felület felfelé legyen, és sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Tetejét lekenjük a maradék olvasztott vajjal. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A kalácsot hagyjuk még addig kelni, amíg bemelegszik a sütő, majd kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!

desktop269.jpg

süti beállítások módosítása