Csigó Zita gasztroblogja

Ételfotózz! A lényeg a részletekben rejlik, "játssz" az étellel!

PlanAll 10. hét extra tartalom

2021. március 14. - Csigó Zita

Ígéretemhez híven a PlanAll x Csigó Zita planner, az Egyél jót, legyél jól! heti tematikáihoz itt a blogon is kapcsolódok, azaz minden héten továbbgondolom az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 10. hét témája az ételfotózás, a mottó pedig a következő: " a lényeg a részletekben rejlik". 

2018_07_22_009897_1.jpg

2017_07_18_000450.jpg

2020_04_25_024849_1.JPG

desktop229_2.jpg

Azt hiszem, ez az a téma, amiről könyvet tudnék írni, egyetlen blogposztban (és egyetlen PlanAll heti tippben) lehetetlen vállalkozás lenne összefoglalni mindazt, amit az elmúlt több mint 10 év projektjeiből leszűrtem, tapasztaltam. Nekem is folyamatosan változott/változik a stílusom, egyrészt külső hatások, trendek is alakították/alakítják, másrészt minden kreatív/művészeti területen megvannak az alkotás korszakai. Ahogy haladsz előre az időben, úgy alakulsz, változol te is, ez pedig kihat a stílusodra. 

Amikor a poszt konkrét témáján gondolkoztam, rögtön beugrott egy szó, ez pedig a játékosság. Szorosan összefügg a fenti mottóval is, hiszen minél jobban "játszol az étellel", annál több élet, dinamizmus és játékosság kerül bele a kompozíciódba. Bármennyit is alakult a stílusom az elmúlt években, a játékosság mindig jellemezte. 

desktop270.jpg

A PlanAllomban azt javaslom, hogy vegyél egy teljesen egyszerű ételt, és kezdj el kísérletezni, ehhez adok most pár további támpontot. Legyen az ételünk egy klasszikus Insta-reggeli: croissant, narancslé (ha már a PlanAll kampánfotókon is ez van mellettem az asztalon ;) ), egy kis gyümölcs, mondjuk eper, áfonya és egy csésze kávé vagy cappuccino. Lássuk, hogyan is lesz ebből menő fotó! 

1. Gondold végig a stílust! Reggelizős életérzést szeretnél átadni, ezért válassz egy napfényes sarkot a lakásban, áradjon csak a fény a témádra! Maguk a kiegészítők is sugallják, hogy napkezdésről van szó: legyenek világosak (akár az alap, akár a tányérok) vagy üdék, netán élénkek. Ugye, mennyi lehetőség van? Egy pasztell rózsaszín tányér tavaszi virágokkal éppúgy lehet reggelizős hatású, mint az élénk, telített színekből álló kompozíció. És mi a helyzet akkor, ha a natúr a te világod? Akkor is érdemes világos színekben, pl. bézsekben, világos szürkékben gondolkozni. 

2. Eszköztár - food. Mitől reggeli a reggeli? Van pár olyan elem, amit ha beépítesz a kompozíciódba, rögtön egyértelmű (de nem tolakodóan megmagyarázó) lesz a szituáció. Ilyen egy teáskanna, vintage kotyogós vagy lágytojáshoz tálka. 

3. Eszköztár - non food. Nagyon divatos az is, ha további, az ételekhez szorosan nem kapcsolódó elemek is rákerülnek a fotódra. Reggelihez jöhet az újság, a notebook, a telefon, a szemüveg. Ha nem központi helyre teszed, hanem szépen elszórod a kép kevésbé hangsúlyos részein, egyáltalán nem fognak klisévé válni. 

4. Az a bizonyos játék... Megvan a helyszínünk, az ételünk és a styling, mind az ételhez közvetlenül kapcsolódó elemek, mind pedig a kiegészítő hangulati elemek. Nincs más hátra, mint elhelyezni mindezt a fotón, és itt jön képbe az a bizonyos játék. Vegyük sorra mindazt, ami felkerül a képre! 

  • Croissant: Hagyhatod egyben, megtörheted, több darabba tépheted. Szabályosan feldarabolhatod (felkarikázhatod), keresztben kettévághatod. Morzsák, morzsák és morzsák! Nagyon kellenek az élethű képekre! Aztán megkenheted teljesen vagy részben: vajjal, lekvárral, elviheted sós irányba, azaz készíthetsz belőle salátalevelekkel, sajttal (vagy bármi szimpatikus össztevővel) szendvicset. Egy darabkáját belerakhatod egy mártogatóssal teli tálkába vagy a tálka szélére, mintha éppen tunkolna valaki. A tányérra a croissant mellé tehetsz kis tálkában lekvárt, körítheted lazán összekevert salátával, támaszthatsz mellé vajazó kést. 
  • Narancslé: 1 pohár, több pohár, sok pohár. :) Bennük több-kevesebb narancslé, ezzel is támogatva a játékosságot. Kancsó. Aztán szívószál, átlátszó és színes poharak, akár a frissen facsart gyümölcslé megjelenítéséhez kifacsart narancshéjak. 
  • Gyümölcsök: Az eper lehet egyben, karikázva, félbevágva, cikkezve. Az áfonyaszemek tálkában vagy csak kiszórva, ide-oda "gurulva" az asztalon, észrevétlenül és nem tolakodóan kitöltve a kisebb üres tereket. 
  • Kávé vagy cappuccino: Csészében, csészeljjal vagy nélküle. Pohárban (akár átlátszóban), tejes kávé bögrében. Kanál a csészealjon, kanál a csésze mellett, kanál a kávéban. Cukortartó, tejkiöntő, kotyogós. Egy tálka kockacukorral, kiszórt kockacukrok a pohár vagy csésze közelében. Félig megivott kávé és üres kávéspohár a jellegzetes "aljjal". 

A lehetőségek száma tényleg végtelen, és ezek még csak az ételek voltak! Ugyanígy játékteret nyújt az újság (összehajtva, kinyitva, összetekerve), a rádobott szemüveg vagy épp a fent említett további eszközök. Ha van időd és kedved, tegyél össze egy kompozíciót, és kezdj kísérletezni! Vedd sorra, hogy melyik étel/tárgy milyen lehetőségeket rejt magában, törekedj a változatosságra, a megkomponált természetességre. Amiről most írtam, egyébként egy ismert és kedvelt ételfotózási stílus, a "perfectly imperfect". 

2020_07_30_026563_1.JPG

+1: A 4 Fotózz otthon! kurzusom (Kompozíciós alapok a még szebb ételfotókért I. és II., Dark&Moody ételfotók, A food styling titkai) 2021. március 14-21. között 20% kedvezménnyel (nettó ár 20%-os csökkentése) lehet a tied, ha a megrendelő e-mailbe beleírod: "Játssz az étellel!" 

A poszt képanyagát az archív fotóim közül válogattam össze olyan képekből, amelyek jól példázzák a fent taglalt játékosságot. 

desktop271.jpg

2020_07_23_026372_1.JPG

süti beállítások módosítása