Ahogy ígértem, a PlanAll x Csigó Zita planner, az Egyél jót, legyél jól! heti tematikáihoz itt a blogon is kapcsolódok, azaz minden héten továbbgondolom az arra a hétre eső témát, tippet, alapanyagot, ötletet, receptet vagy épp tanácsot. A 14. hét témája a húsvéti maradékmentés, viszont úgy gondoltam, hogy idén hagyjuk ki a szokásos köröket, és tételezzük fel, hogy semmiből sem vásároltatok túl sokat. Én például végre megfogadtam, hogy kétszer fél adag lisztből sütök kalácsot (ezeket mutattam is az előző posztomban), így lehet sós és édes is, mégsem fog ránk száradni.
Aki mégis túlvásárolta magát, az már úgyis kipróbálta a PlanAllomban szereplő maradékmentő receptet :), most viszont jöjjön egy klasszikus húsvéti alapanyagból összedobott saláta, amit egyáltalán nem csak húsvétkor szoktam elkészíteni.
Hozzávalók (4 kisebb adaghoz):
4 db keményre főtt tojás
10 dkg tejföl
2 púpozott evőkanál tormás mustár
só
15 dkg jégcsapretek (hámozott súly)
10 dkg koktélparadicsom
10-15 dkg kígyóuborka
1 csokor kapor
A kihűlt tojásokat megpucoljuk, a sárgájákat késes aprítóba tesszük, a fehérjéket felkockázzuk. A tojássárgájákhoz adjuk a tejfölt, a tormás mustárt és kevés sót, majd összetörjük. A meghámozott jégcsapretket szintén kis kockákra vágjuk.
A jégcsapretek- és tojáskockákat összekeverjük a tejfölös öntet kb. felével. Egy tálra rendezzük, mehet hozzá a megmosott, felcikkezett paradicsom és a felkarikázott kígyóuborka is.
A megmosott kaprot leszárazzuk, finomra aprítjuk. A maradék tejfölös öntethez keverjük, és meglocsoljuk vele a salátát.