A májusi ChefGombás receptjeim alapreceptek lesznek, persze sok-sok gombával felturbózva. Ha szeretnétek, adhattok hozzájuk húst is, például sonkát vagy darált marhahúst, de én most a gombára koncentráltam (nagyon-nagyon szeretem), így végig vegetáriánus recepteket fogok mutatni. Csapjunk bele egy jó kis vastag(abb) tésztájú házi pizzával!
A májusi alanyok
Hozzávalók (2 nagy vagy 4 kisebb adaghoz):
A tésztához:
25 dkg kenyérliszt (a fele lehet teljes kiőrlésű búzaliszt)
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
1,5 dl meleg víz
1/4 kocka friss élesztő
1 nagy csipet cukor
A feltéthez:
2 evőkanál olívaolaj
12 dkg ChefGomba szeletelt csiperkegomba
só
2 gerezd fokhagyma
1 konzerv (14 dkg) sűrített paradicsom
2 ág kakukkfű lecsipkedett levelei
kb. 10-12 szem magozott, fekete olajbogyó
10 dkg mozzarella sajt
A lisztben elkeverjük a sót és az olívaolajat. Közben az élesztőt a meleg vízbe morzsoljuk, egy csipet cukrot adunk hozzá, és felfuttatjuk. A tésztához adjuk, összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Ezután kör alakúra nyújtjuk, formázzuk, és sütőpapírral bélelt sütőlemezekre helyezzük.
Közben az olívaolaj felét felhevítjük egy serpenyőben, és a megmosott gombát egy kevés sóval, erős lángon átpirítjuk rajta. Szedőkanállal kivesszük, félretesszük, és a serpenyőbe öntjük a többi olajat. Ráreszeljük a fokhagymát, és mehet hozzá a sűrített paradicsom is. Ízesítjük sóval és a kakukkfűvel, összefőzzük.
A tésztát hagyjuk a sütőlemezen negyedórát kelni, majd megkenjük a paradicsomszósszal, megpakoljuk a sült gombával és az olajbogyókkal, majd rátépkedjük a mozzarellát. 230 °C-os sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük, bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!