Csigó Zita gasztroblogja

Divina Gasztronapló: Csoda szín, csoda íz – Secolo 21 extra szűz olívaolaj

2021. július 29. - Csigó Zita

Aki olvasta Frances Mayes Napsütötte Toszkána című könyvét, biztosan emlékszik arra a részre, amikor főhőseink saját szüretelésű olívájuknak próbálnak prés-időpontot szerezni. Bizony, még az idillien nyugodtnak tűnő toszkán vidéken is léteznek problémák, nekem pedig pont emiatt a kettősség (utazó vagy, kontra ott élsz), plusz a toszkán ősz hangulata miatt az egyik kedvencem a könyvben. 

2021_07_29_035826.JPG

Azt hiszem, alig van olyan élelmiszer, amit Magyarországon annyi tévhit övez, mint az olívaolajat. Na jó, ott van még a sushi, ami egyesek szerint a nyers hal szinonímája. :) Extra felületes megközelítésben az olívaolaj az, ami baromi keserű és nem lehet vele főzni. Nagyon sajnálom, hogy ennyire terjednek ezek a félreértések, hiszen minőségi olívaolaj hozzáadásával minden étel szintet lép, el sem tudom képzelni nélküle a mindennapokat, még a reggelire a kertből szedett salátámra is ösztönösen locsolom. 

Érdemes elolvasni egy-két hiteles szakmai forrást, hogy jobban eligazodjunk az olívaolajok között, kiindulópontként következzen most pár alapvető tudnivaló! Az olívabogyókból többfajta olívaolajat készítenek. Legértékesebb a hidegen préselt, mechanikus módon előállított olaj, a sajtolás a szedést követő 24 órán belül lezajlik. Ilyen a Secolo 21 extra szűz olívaolaj is: "Olaszországban készült termék kizárólag 100%-ban olasz összetevőkből. Hidegen préselt extra szűz olívaolaj, amelyet hagyományos módon, az olívabogyók leszedésétől számított 24 órán belül sajtolnak. Ezt a különleges olajat egyetlen fajta olívabogyóból nyerik ki, nem több fajtából, ahogy azt a legtöbb extra szűz olívaolajnál megszokott módon teszik, így a termék az olívaolajok legexkluzívabb kategóriájába tartozik." (forrás: italiadivina.huAzt, hogy mennyi savat tartalmazhat az extra szűz olívaolaj, jogszabályban rögzítik. Lehet szűrt és szűretlen is. Egy kategóriával "lejjebb" találjuk a szűz olívaolajokat, ezeknek kevésbé szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelniük, savtartalmuk magasabb. A skála másik végén találhatók az olívapogácsa-olajok, ezek a leggyengébb minőségű olajok (sansa, pomace néven találkozhatunk velük a boltokban). Az olívapogácsa-olajok a préselést követő maradék olajtartalom kivonásával készülnek, a kivonás oldószerrel történik. Előállítása tehát mechanikus és vegyi módon történik, illetve finomítják, hogy savasságát csökkentsék. 

2021_07_29_035834.JPG

Az a tévhit, hogy olívaolajjal nem lehet főzni és sütni, valószínűleg a füstpont körüli (tév)információkból ered. Tény, hogy minden olajnak más és más a füstpontja (azaz ami felett egyszerűen megég), de elmondható, hogy nyugodtan hevíthető az olívaolaj, füstpontja magas, az extra szűzét kb. 185-210 °C közé teszik. Más kérdés, hogy a csodás színű, legmagasabb minőséget képviselő extra szűz olívaolajakat szinte "kár" elfőzni, elsütni. Én ezeket hőkezelés nélkül használom, viszont az "általánosabb" olívaolajokkal nagyon szívesen sütök, főzök. Napraforgóolajat nem is használok, olíván kívül ázsiai jellegű ételekhez szoktam még szezámolajat vagy földimogyoró-olajat választani. 

Nézzük a Secolo 21 olajakat! Már az üveg is megér egy mondatot, annyira szép! Mutatom a fajtákat is külön, mindnek más a karaktere (végigkóstoltam, tényleg nagy különbség érezhető köztük, izgalmas volt egymás után kóstolni őket), így másfajta ételekhez is ajánlják. 

2021_07_29_035820.JPG

SECOLO 21 'BIANCOLILLA' EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ

A kék, ez szerepel a posztban. "Itália legkiválóbb extra szűz olívaolajai közé választotta ezt a terméket 2020-ban a Gambero Rosso gasztrokalauz. Ajánljuk lágy ízvilágú ételekhez, amelyek ízeit remekül kihangsúlyozza. Aromájában fellelhető fő ízjegyek a gyümölcsös vonások, a menta és a mandula. Különösen ajánlott vadvízi halakhoz és tengeri kagylós fogásokhoz" – írja az Italia Divina.

Közvetlen link: https://www.italiadivina.hu/secolo-21-biancolilla-extra-szuz-olivaolaj-500ml

SECOLO 21 'NOCELLARA DEL BELICE' EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ

A rózsaszín. "Extra szűz olívaolaj, amelyben az érett, gyümölcsös ízjegyek mellett felfedezhető némi füge és vörös bors aroma is, utóízében pedig articsóka érezhető. Különösen ajánlott levesekhez, vörös húsokhoz és grillezett zöldségekhez."

Közvetlen link: https://www.italiadivina.hu/secolo-21-nocellara-del-belice-extra-szuz-olivaolaj-500-ml

SECOLO 21 'ORGANIC MORESCA' EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ CHILIPAPRIKÁVAL

A piros. "Extra szűz olívaolaj, amelyben a chili pikáns íze egyesül az olívaolaj selymességével. Fő jellemvonása, hogy a chilipaprika nem nyomja el a hidegen préselt olívaolaj különleges zamatát, hanem annak utóízeként egy pillanattal később élvezhetjük átható csípős ízének kiteljesülését. Ajánljuk sültekhez, tésztákhoz vagy akár pizzákhoz is."

Közvetlen link: https://www.italiadivina.hu/secolo-21-organic-moresca-extra-szuz-olivaolaj-chili-paprikaval-500-ml

SECOLO 21 'MORESCA' EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ

A(z olívabogyó) zöld. "Itália legkiválóbb extra szűz olívaolajai közé választotta ezt a terméket 2020-ban a Gambero Rosso gasztrokalauz. Közepesen intenzív ízvilágú fogásokhoz javasolt ízeik kiteljesítésére. Ízjegyeiben felfedezhető a pikáns articsóka, a zöldalma, utóízében pedig a friss mandula. Elsősorban fehér húsokhoz vagy halakhoz ajánlott, emellett tökéletes saláták ízesítéséhez is."

Közvetlen link: https://www.italiadivina.hu/secolo-21-moresca-extra-szuz-olivaolaj-500-ml

SECOLO21 MASSERIA DELLA VOLPE BIO OLÍVAOLAJ

A fekete. "Kiváló kategóriájú extra szűz, BIO minősítésű olívaolaj, amelyet a betakarítástól számított 24 órán belül, hideg extrakcióval nyernek ki az olívabogyókból a hagyományoknak megfelelően."

Közvetlen link: https://www.italiadivina.hu/secolo-21-masseria-della-volpe-bio-olivaolaj-500ml

Valamennyi ajánlószöveg forrása: Italia Divina.

2021_07_29_035819.JPG

Citromos-kakukkfüves branzino fokhagymás mángolddal, sült burgonyával és Secolo 21 extra szűz olívaolajjal 

Hozzávalók (4 személyre):

A halhoz:

4 db branzino (tengeri sügér)

2 nagy citrom 

1 csokor kakukkfű 

60 dkg koktélparadicsom 

SECOLO 21 'BIANCOLILLA' EXTRA SZŰZ OLÍVAOLAJ

 

A körethez: 

60 dkg újburgonya 

olívaolaj, só, őrölt fekete bors

4 nagy csokor mángold 

4 gerezd fokhagyma 

desktop312.jpg

2021_07_29_035816.JPG

A körethez a burgonya héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd bő, enyhén sós vízben megfőzzük, ha elkészült, leszűrjük. Amikor a szemek kezelhető hőmérsékletűre hűltek, kettévágjuk, és egy serpenyőben, kevés olívaolajon megpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. 

A mángoldot megmossuk, leszárazzuk, felaprítjuk (ha nagyok a levelek, a közepüket érdemes kivágni), és egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon, a megpucolt, lereszelt, megfuttatott fokhagymán puhára sütjük. (Pár perc alatt megvan, érdemes akkor elkészíteni, amikor a hal gyakorlatilag készen van.) A mángold saját termés a kertből, annyira finom! 

A halakat megtisztítjuk, kívül-belül megsózzuk, hasüregükbe megmosott, felszeletelt citromot és kakukkfüvet teszünk. Egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük a megmosott, finoman megsózott egész koktélparadicsomokkal, és 190 °C-os sütőben 20 percet sütjük. A hal bőrét nyugodtan meg lehet pirítani, de süthető akár papírban is vagy alufólia alatt, ahogy szimpatikusabb. (Én ezt a halat jobban szeretem extra pirítás nélkül.)

A branzinókat a paradicsomokkal, a sült burgonyával és a mángolddal, valamint SECOLO 21 'BIANCOLILLA' extra szűz olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. 

Nézz körül a webshop többi szuper terméke között is, 20% kedvezményért pedig vesd be a ZITA20 kódot! 

Szponzorált tartalom, köszönöm a csodás olívaolajat az Italia Divinának

süti beállítások módosítása