Ez az a süti, amibe tényleg nem kell semmi nehezen beszerezhető hozzávaló. Számomra amolyan süti-comfort food, hétvégi, langyosan evős, magában, porcukorral meghintve, fagyival vagy görög joghurttal tálalós.
Hozzávalók (4 nagyobb adaghoz):
20 dkg (sima) búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg hideg vaj +a formához
8 dkg nádcukor + 1 bő evőkanál
1 nagy csipet só
1 tojás
kevés hideg víz
50 dkg szilva
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
3 cm friss gyömbér lereszelve
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Mehet bele a nádcukor, a só és a tojás, gyúrni kezdjük, közben evőkanalanként annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kettéosztjuk, egyik felét kinyújtjuk, és egy kb. 20x25 cm-es, kivajazott formába simítjuk, legyen pici pereme is. Villával megszurkáljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 percet elősütjük.
Közben a szilvákat megmossuk, kimagozzuk, felkockázzuk, majd összekeverjük az 1 evőkanál cukorral és a fahéjjal. Az elősütött tésztára simítjuk, és rátépkedjük a tészta másik felét. (Vagy: a tésztát mélyhűtőbe tesszük, és utána egyszerűen lereszeljük.) Visszatoljuk a sütőbe 25-30 percre, langyosan a legfinomabb!