Kölesből édességet készíteni az egyik legjobb dolog! Ez a recept egy Turbó Diéta/IdealBody együttműködésre született, de egyébként is gyakran készítem idénygyümölcsökkel.
Azokat a "mentes" recepteket szeretem a legjobban, amik "pont úgy jók, ahogy vannak". Azaz nem érződik rajtuk az erőltetett átalakítás, sőt akkor is így készíteném el őket, ha egyáltalán nem lenne szempont a mentesség. Az alábbi Instás receptem abszolút ebbe a kategóriába sorolható! Gluténmentes és laktózmentes/tejmentes is lehet.
Hozzávalók (18x25 cm-es tepsihez):
25 dkg köles
6 dl (növényi, lm) tej
1 teáskanál vaníliaaroma
1 csipet só
10-12 dkg eritrit (por) ízlés szerint
4 db tojás
A kölest alaposan átöblítjük, majd 2 dl vízben feltesszük főni. Amikor elfőtte a vizet, puhára főzzük a tejben (én két részletben szoktam hozzáadni) a vaníliával és a sóval. Hagyjuk langyosra hűlni, közben időnként átkeverjük.
Ezután hozzákeverjük az eritritet és a tojások sárgáját, végül pedig beleforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot is. A masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb!