Ez az az édesség, amit szerintem senkinek sem kell bemutatni, és ez az édesség, amit tényleg úgy variáltok, ahogy csak szeretnétek. Én hozzáadott cukrot nem tettem bele (csak a díszítéshez használtam), az alapja zabkeksz, ment még hozzá dió, étcsoki, juharszirup és gyömbér. Nekem ez utóbbi a kedvencem benne, ad egy kis fanyar ízt a "szaláminak", szuperül ellensúlyozza az édességét.
Hozzávalók (1 közepes méretű rúdhoz):
10 dkg vaj
1,5 dl (növényi) tej
2 evőkanál juharszirup
5 dkg étcsoki
3 jó púpozott evőkanál kakaópor
1 kávéskanál őrölt gyömbér (kóstoljátok meg, ízlés szerint növelhető a mennyiség)
20 dkg zabkeksz
5 dkg dió
A vajat, a tejet, a juharszirupot, az összetördelt csokit és a kakaót egyneműre olvasztjuk egy kis lábasban, majd félretesszük, hogy hűljön kicsit. Közben a zabkekszet és a diót összetördeljük. Beleforgatjuk a csokis masszába, 10-15 percet pihentetjük, majd egy folpackdarabra borítjuk és hengerré formázzuk. Hűtőbe tesszük egy éjszakára, másnap meghempergetjük porcukorban, de ez el is maradhat. (Szépen szeletelhető, viszont tartsuk végig hűtőben.)