Stollent minden évben sütök karácsonyra, általában két nagy rudat, ezekbe teszek marcipánt is. Köszönőajándékként "mini" verzióban szoktam elkészíteni marcipán nélkül. Ebbe a receptbe vegyes kandírozott gyümölcsöket és rumba áztatott aszalt sárgabarackot gyúrtam, de persze a marcipán sem tiltólistás.
Hozzávalók (kb. 45-50 darabhoz):
10 dkg aszalt sárgabarack
kevés rum vagy rumaroma
18 dkg vaj + kb. 3 evőkanál
2,5 dl tej
50 dkg liszt
1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss, a tejből 1 dl-ben, pici cukorral felfuttatva)
10 dkg (nád)cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 nagy csipet só
2 db tojássárgája
10 dkg tetszőleges/vegyes kandírozott gyümölcskockák
porcukor a díszítéshez
Az aszalt sárgabarackot kis kockákra vágjuk, egy tálkába szórjuk, felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a rumot vagy rumaromát, és 15-20 percet áztatjuk. Ezután leszűrjük, félretesszük. A 18 dkg vajat és a tejet egy lábasban összeolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A lisztben elkeverjük az élesztőt, a kétféle cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és az olvasztott vaj-tej keveréket. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ezután belegyúrjuk a leszűrt barackot és a kandírozott gyümölcskockákat, és letakarva hagyjuk ismét megkelni.
A tésztát kb. 2,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd kis kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, letakarjuk konyharuhával, és még 30 percet pihentetjük. Ezután 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 16-18 perc alatt készre sütjük. A 3 evőkanál vajat felolvasztjuk, átkenjük vele a még forró stollenkockákat, és rögtön megszórjuk porcukorral.
Minden kedves olvasómnak nagyon boldog karácsonyt kívánok! A december 27-i héten folytatom szilveszteri receptekkel.