Csigó Zita gasztroblogja

Apró stollen falatkák

2021. december 22. - Csigó Zita

Stollent minden évben sütök karácsonyra, általában két nagy rudat, ezekbe teszek marcipánt is. Köszönőajándékként "mini" verzióban szoktam elkészíteni marcipán nélkül. Ebbe a receptbe vegyes kandírozott gyümölcsöket és rumba áztatott aszalt sárgabarackot gyúrtam, de persze a marcipán sem tiltólistás. 

2021_12_22_038798.JPG

desktop326.jpg

2021_12_22_038803.JPG

Hozzávalók (kb. 45-50 darabhoz): 

10 dkg aszalt sárgabarack

kevés rum vagy rumaroma 

18 dkg vaj + kb. 3 evőkanál

2,5 dl tej

50 dkg liszt

1 tasak instant élesztő (vagy fél kocka friss, a tejből 1 dl-ben, pici cukorral felfuttatva)

10 dkg (nád)cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 nagy csipet só

2 db tojássárgája

10 dkg tetszőleges/vegyes kandírozott gyümölcskockák 

porcukor a díszítéshez 

Az aszalt sárgabarackot kis kockákra vágjuk, egy tálkába szórjuk, felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a rumot vagy rumaromát, és 15-20 percet áztatjuk. Ezután leszűrjük, félretesszük. A 18 dkg vajat és a tejet egy lábasban összeolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.

A lisztben elkeverjük az élesztőt, a kétféle cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat és az olvasztott vaj-tej keveréket. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Ezután belegyúrjuk a leszűrt barackot és a kandírozott gyümölcskockákat, és letakarva hagyjuk ismét megkelni.

A tésztát kb. 2,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd kis kockákra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, letakarjuk konyharuhával, és még 30 percet pihentetjük. Ezután 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 16-18 perc alatt készre sütjük. A 3 evőkanál vajat felolvasztjuk, átkenjük vele a még forró stollenkockákat, és rögtön megszórjuk porcukorral. 

Minden kedves olvasómnak nagyon boldog karácsonyt kívánok! A december 27-i héten folytatom szilveszteri receptekkel. 

2021_12_22_038801.JPG

süti beállítások módosítása