Csigó Zita gasztroblogja

Fügés-mogyoróvajas energiaszelet

2022. január 29. - Csigó Zita

A datolya alapú szeleteket, golyókat, nyers süti „tésztákat” szerintem senkinek sem kell bemutatni, de próbáltátok már a datolyát fügére cserélni?

2021_09_29_037233.jpg

recept_az_instagramrol.jpg

A füge nagyon jól passzol a mogyoróvajhoz, az apró magocskák pedig az állagát is felturbózzák (picit olyan, mintha chiamagot is adnátok a masszához). A sót pedig ki ne hagyjátok! (Fontos: a recept kivételesen nem 100%-os pontosságú, ennek annyi az oka, hogy a kókuszzsír mennyisége függ a beáztatott füge nedvességtartalmától. Viszont mivel csak egymás utáni kell adagolni a hozzávalókat, elronthatatlan.)

2021_09_29_037233a.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz):

20 dkg aszalt füge

10 dkg zabpehely

1 kávéskanál őrölt fahéj

15 dkg mogyoróvaj

2-3 nagy(!) csipet só

kevés kókuszzsír (megolvasztva)

A fügét forró vízbe áztatjuk, hagyjuk megpuhulni, majd alaposan kinyomkodjuk. Először a zabpelyhet, majd a fügét is összetörjük késes aprítóban. Ezután hozzáadjuk a fahéjat, a mogyoróvajat és a sót (nyugodtan lehet kóstolni közben, szerintem akkor a legfinomabb, ha nem tolakodóan, de érződik a sós íz). Végül apránként annyi olvasztott kókuszzsírt adunk hozzá, hogy jól összedolgozható, gyúrható állagú masszává álljon össze (ne legyen túl lágy, de ne is morzsálódjon).

Egy kisebb formába (kb. 18x16 cm) sütőpapírt teszünk úgy, hogy oldalt túllógjon. Belenyomkodjuk a masszát, 20-30 percre hűtőbe rakjuk, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, és tetszőleges méretű, formájú szeletekre vágjuk. Vagy golyókat formázunk belőle. :)

süti beállítások módosítása