Csigó Zita gasztroblogja

Sajtos-szezámos rudak

2022. február 26. - Csigó Zita

2022_02_26_040017.JPG

recept_az_instagramrol_1.jpg

2022_02_26_040014.JPG

2022_02_26_040016.JPG

Hozzávalók (kb. 16-18 darabhoz): 

5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

5 dkg zabpehelyliszt 

2-3 nagy csipet só 

késhegynyi sütőpor 

5 dkg vaj 

5 dkg edami sajt 

1 db tojás 

kb. 1 evőkanál tejföl 

szezámmag 

A kétféle lisztben elkeverjük a sót és a sütőport, majd hozzámorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Mehet hozzá a lereszelt sajt és a tojássárgája (a tojásfehérjét félretesszük) is. Elkezdjük összegyúrni, közben annyi tejfölt adagolunk hozzá, hogy szépen összeálljon a tészta. 

A tésztát lisztezett felületen pár mm vékonyra kinyújtjuk, majd pizzavágóval/derelyeszaggatóval/késsel csíkokra vágjuk. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejüket lekenjük a tojásfehérjével, és megszórjuk a szezámmaggal. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percet (rövidebb idő: puhább vagy hosszabb idő: ropogósabb) sütjük. 

(Ha duplázzátok az adagot, a tojás mennyiségét nem szükséges, csak arányosan picivel több tejfölt tegyetek a tésztába.)

2022_02_26_040013.JPG

süti beállítások módosítása