Ez a recept messze áll a klasszikus(abb) panzanellától, langyos, pirított zöldséges-gombás, csilis, plusz fehérjének füstölt tofut is tettem bele. Ősztől tavasz végéig (a húsos, lédús paradicsomok szezonjáig) nagyon szeretem készíteni.
A saláta inkább zöldséges-gombás, mint "kenyeres", szerintem ennyi jó minőségű kenyér bőven elegendő hozzá. Javaslom, hogy mindenképpen tömörebb szerkezetű kenyérfélét válasszatok!
Hozzávalók (4 nagyobb adaghoz):
25 dkg tetszőleges kenyér (barna, tökmagos kenyeret használtam)
6 evőkanál extra szűz olívaolaj
pár csipet csilipehely
2 evőkanál olívaolaj
25 dkg kelbimbó
só
2 evőkanál olívaolaj
1 kisebb fej lila hagyma
1 db kaliforniai paprika
1 csomag (18 dkg) füstölt tofu
30 dkg ChefGomba barna csiperke
A kenyeret nagyobb, rusztikus kockákra vágjuk, és felforrósított, zsiradékmentes serpenyőben körbepirítjuk. Hagyjuk kihűlni. Az extra szűz olívaolajat összekeverjük a csilipehellyel, és alaposan összeforgatjuk a pirított kenyérkockákkal.
A kelbimbót megpucoljuk (a szárakat levágjuk, külső leveleiket eltávolítjuk), félbevágjuk, és lobogó, enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük.
Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Először rátesszük a megpucolt, felcikkezett lila hagymát, majd a megmosott, csíkokra vágott paprikát. Ezeket követi a felkockázott tofu és a megpucolt, szintén cikkekre vágott gomba. Végül mehet bele a kelbimbó is, jól összepirítjuk, összesütjük az egészet, és megsózzuk. Összeforgatjuk a kenyérkockákkal, langyosan tálaljuk.
A recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!