Csigó Zita gasztroblogja

Langyos kenyérsaláta barna csiperkével

ChefGomba gombával készítve

2022. március 09. - Csigó Zita

Ez a recept messze áll a klasszikus(abb) panzanellától, langyos, pirított zöldséges-gombás, csilis, plusz fehérjének füstölt tofut is tettem bele. Ősztől tavasz végéig (a húsos, lédús paradicsomok szezonjáig) nagyon szeretem készíteni. 

2022_03_05_040076_masolat.JPG

2022_03_05_040077_1.JPG

7-13.jpg

A saláta inkább zöldséges-gombás, mint "kenyeres", szerintem ennyi jó minőségű kenyér bőven elegendő hozzá. Javaslom, hogy mindenképpen tömörebb szerkezetű kenyérfélét válasszatok! 

Hozzávalók (4 nagyobb adaghoz): 

25 dkg tetszőleges kenyér (barna, tökmagos kenyeret használtam) 

6 evőkanál extra szűz olívaolaj 

pár csipet csilipehely 

2 evőkanál olívaolaj 

25 dkg kelbimbó 

só 

2 evőkanál olívaolaj 

1 kisebb fej lila hagyma 

1 db kaliforniai paprika 

1 csomag (18 dkg) füstölt tofu 

30 dkg ChefGomba barna csiperke 

A kenyeret nagyobb, rusztikus kockákra vágjuk, és felforrósított, zsiradékmentes serpenyőben körbepirítjuk. Hagyjuk kihűlni. Az extra szűz olívaolajat összekeverjük a csilipehellyel, és alaposan összeforgatjuk a pirított kenyérkockákkal. 

A kelbimbót megpucoljuk (a szárakat levágjuk, külső leveleiket eltávolítjuk), félbevágjuk, és lobogó, enyhén sós vízben roppanósra főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük. 

Közben az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben. Először rátesszük a megpucolt, felcikkezett lila hagymát, majd a megmosott, csíkokra vágott paprikát. Ezeket követi a felkockázott tofu és a megpucolt, szintén cikkekre vágott gomba. Végül mehet bele a kelbimbó is, jól összepirítjuk, összesütjük az egészet, és megsózzuk. Összeforgatjuk a kenyérkockákkal, langyosan tálaljuk. 

 A recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

2022_03_05_040076_1.JPG

2022_02_26_040011.JPG

süti beállítások módosítása