Csigó Zita gasztroblogja

Duplasajtos gombaleves

ChefGomba gombával készítve

2022. március 16. - Csigó Zita

Ha már krémleves, legyen igazán krémes! A selymes állagot legtöbbször tejszín (vagy növényi főzőkrémek) hozzáadásával szoktuk elérni, izgalmas azonban néha eltérni a megszokottól, és például krémsajtra váltani. 

2022_03_07_040096.JPG

7-132.jpg

2022_03_07_040097.JPG

Hozzávalók (4 személyre): 

1 db póréhagyma 

1 evőkanál olívaolaj 

1 evőkanál vaj 

2 gerezd fokhagyma 

30 dkg ChefGomba (baby) csiperkegomba 

30 dkg ChefGomba laskagomba

kb. 1 l víz 

só, őrölt fekete bors 

20 dkg krémsajt 

1 nagy marék reszelt grana padano/parmezán 

tört csili és petrezselyemzöld

 

A póréhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy lábasban felmelegítjük az olajat, majd felolvasztjuk rajta a vajat. Hozzáadjuk a póréhagymát, és lassú tűzön sütni kezdjük. Amikor már puhul, hozzáreszeljük a fokhagymát is, majd mehet a lábasba a megtisztított, felaprított csiperke- és laskagomba. Kevergetjük pár percet, hagyjuk a gombát összeesni. 

Felöntjük a vízzel (vagy zöldségalaplevet is használhatunk), sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. Ezután mérsékeljük alatta a lángot, és addig főzzük, amíg minden szépen megpuhul. Ekkor botmixerrel krémesre törjük. Egy merőkanálnyi levest kiveszünk, simára keverjük a krémsajttal, majd a többi leveshez adjuk, és még egyet forralunk rajta. Ha szükséges, még utánasózunk. 

A kész levest forrón tálaljuk. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk egy adag reszelt parmezánnal (szuper lesz, ahogy szépen beleolvad a krémes levesbe), megszórjuk tört csilivel, és petrezselyemzölddel díszítjük. 

2022_03_06_040082.JPG

A recepthez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása