Ha már krémleves, legyen igazán krémes! A selymes állagot legtöbbször tejszín (vagy növényi főzőkrémek) hozzáadásával szoktuk elérni, izgalmas azonban néha eltérni a megszokottól, és például krémsajtra váltani.
Hozzávalók (4 személyre):
1 db póréhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
2 gerezd fokhagyma
30 dkg ChefGomba (baby) csiperkegomba
30 dkg ChefGomba laskagomba
kb. 1 l víz
só, őrölt fekete bors
20 dkg krémsajt
1 nagy marék reszelt grana padano/parmezán
tört csili és petrezselyemzöld
A póréhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy lábasban felmelegítjük az olajat, majd felolvasztjuk rajta a vajat. Hozzáadjuk a póréhagymát, és lassú tűzön sütni kezdjük. Amikor már puhul, hozzáreszeljük a fokhagymát is, majd mehet a lábasba a megtisztított, felaprított csiperke- és laskagomba. Kevergetjük pár percet, hagyjuk a gombát összeesni.
Felöntjük a vízzel (vagy zöldségalaplevet is használhatunk), sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. Ezután mérsékeljük alatta a lángot, és addig főzzük, amíg minden szépen megpuhul. Ekkor botmixerrel krémesre törjük. Egy merőkanálnyi levest kiveszünk, simára keverjük a krémsajttal, majd a többi leveshez adjuk, és még egyet forralunk rajta. Ha szükséges, még utánasózunk.
A kész levest forrón tálaljuk. Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk egy adag reszelt parmezánnal (szuper lesz, ahogy szépen beleolvad a krémes levesbe), megszórjuk tört csilivel, és petrezselyemzölddel díszítjük.
A recepthez a gombákat a ChefGomba biztosította, köszönöm!