A nyárban az egyik legjobb dolog kimenni a kertbe (ha nincs kert, a teraszra, az erkélyre vagy a konyhaablakhoz), és szüretelni bármit, amit mi termesztettünk. Nálam elöl, a teraszon kaptak helyet a fűszernövények, a hátsó kertben, két ágyásban a különféle saláták, mángold, mögöttük pedig a néhány bokor málna. Tehát én sem nagyban termesztek, sőt, de nyár elejétől ősz közepéig ellát minket a kert szuperzsenge, finom salátákkal, és úgy néz ki, idén már a málnabokrok is szép termést fognak hozni.
Idáig "csak ettük" a málnát, viszont most hirtelen annyi beérett, hogy megsütöttem az egyik "alapsütim", a tejes pitét (clafoutis) málnával.
Hozzávalók (egy kb. 18x25 cm-es tepsihez):
8 dkg cukor(nak megfelelő édesítő)
1 tasak vaníliás cukor(nak megfelelő vaníliás édesítő)
4 db tojás
4 dl tej (legalább 2,8%-os)
1 dl zsíros habtejszín (kiváltható tejjel)
10 dkg liszt
vaj a tepsi kikenéséhez
15 dkg málna
A kétféle cukrot habosra keverjük a tojásokkal. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, majd beleszitáljuk a lisztet is. Híg, palacsintatésztához hasonló állagú masszát fogunk kapni. Kivajazott tepsibe öntjük, beledobáljuk a málnaszemeket, és 180 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. Hosszabb ideig (kb. 40-45 perc) sül, a sütési idő 2. felében nyugodtan letakarhatjuk alufóliával. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük.