Júliusra csupa zöldséggel felturbózott gombás ChefGomba receptekkel készülök, mikor, ha nem most ennénk zöldséget zöldséggel? Elsőnek egy lecsós töltött gombát mutatok, amit nyugodtan hangoljatok saját ízlésetekre! Az enyém húsmentes és franciás, ratatouille-ra emlékeztet (padlizsán most nem került bele), de persze lehet húsos, klasszikus tv-paprikás, ahogy szeretitek. És még egy ötlet! Dobjátok a grillre a gombát, melegítsétek fel a tegnapi lecsót, és már tölthetitek is a kalapokat. Azaz ez a recept is lehet maradékhasznosítós.
Kiszámoltam, hogy 12 töltött gombához mennyi lecsóra lesz szükségetek, illetve a lentiek alapján látjátok az én arányaimat. Természetesen nagyobb adag lecsót ér főzni, akár 2-3 napra valót is. Duplázzátok, triplázzátok a mennyiséget!
Hozzávalók (12 darabhoz):
1 evőkanál olívaolaj
2-3 nagyobb gerezd fokhagyma
15 dkg kápiapaprika
2-3 húsos paradicsom
1 pici ág rozmaring lecsipkedett levelei
só, őrölt fekete bors
15 dkg cukkini
2 tálca (12 db, kb. 6-6,5 dkg/db) ChefGomba grill gomba
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, rátesszük a megpucolt, lereszelt fokhagymát, majd a megmosott, kis kockákra vágott paprikát. Mehet hozzá a meghámozott paradicsom és a rozmaring finomra aprított levelei. Sózzuk, borsozzuk, majd addig főzzük, amíg a paprika félpuha lesz. Ekkor hozzáadjuk a megmosott, kis kockákra vágott cukkinit is, és együtt készre főzzük.
Közben a megtisztított gombákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk fejjel lefelé. (A tönköket sem kell kidobni, levesbe szoktam tenni.) 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük, a felesleges nedvességet kiöntjük belőlük, és leitatjuk. Vagy: az előkészített gombákat grillen megsütjük, a füstös íz szuper lesz a lecsóhoz! A kész gombákba beletöltjük a meleg lecsót.
A recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönet érte!