A shiitake mellett az ördögszekér gomba az, amit sosem "variálok túl". Annyira finom, hogy minimális fűszerezés és egyszerű körítés emeli ki az ízét a legjobban. Ezúttal a ChefGomba ördögszekér gombákhoz fokhagymás bazsalikomot és parmezánt adtam, szuper lett!
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg burgonya
kevés olívaolaj
só, őrölt fekete bors
6 darab ChefGomba ördögszekér gomba
pár kocka vaj
3 gerezd fokhagyma
2 nagy marék bazsalikomlevél
10-15 dkg koktélparadicsom
reszelt parmezán vagy grana padano a tálaláshoz
A burgonyák héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd a szemeket kettévágjuk vagy felcikkezzük. Összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, sóval és borssal, majd vágott felükkel felfelé, egy rétegben kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. 200 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük.
Az ördögszekér gombákat szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olívaolajat, hozzádobunk 1-2 kocka vajat, és a gombaszeletek mindkét oldalát átsütjük rajta, közben sózzuk, borsozzuk. Amikor elkészültek, kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk.
Ugyanebben a serpenyőben, a visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a felcsíkozott bazsalikomot és egy pici sót, és épp csak addig sütjük, amíg a levelek összeesnek. A paradicsomokat megmossuk, karikákra vagy cikkekre vágjuk.
A gombaszeletekre kanalazzuk a fokhagymás bazsalikomot, melléjük tálaljuk a burgonyát és a paradicsomot, végül pedig megszórjuk a sajttal.