Pasztellbarokk

Serpenyős ördögszekér gomba fokhagymás bazsalikommal

ChefGomba gombával készítve

2022. augusztus 30. - Csigó Zita

A shiitake mellett az ördögszekér gomba az, amit sosem "variálok túl". Annyira finom, hogy minimális fűszerezés és egyszerű körítés emeli ki az ízét a legjobban. Ezúttal a ChefGomba ördögszekér gombákhoz fokhagymás bazsalikomot és parmezánt adtam, szuper lett! 

2022_08_14_042082.JPG

2022_08_14_042078.JPG

2022_08_14_042084.JPG

Hozzávalók (4 személyre): 

60 dkg burgonya 

kevés olívaolaj 

só, őrölt fekete bors 

6 darab ChefGomba ördögszekér gomba

pár kocka vaj 

3 gerezd fokhagyma 

2 nagy marék bazsalikomlevél 

10-15 dkg koktélparadicsom 

reszelt parmezán vagy grana padano a tálaláshoz 

2022_08_14_042080.JPG

A burgonyák héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, majd a szemeket kettévágjuk vagy felcikkezzük. Összeforgatjuk egy kevés olívaolajjal, sóval és borssal, majd vágott felükkel felfelé, egy rétegben kiterítjük egy sütőpapírral bélelt tepsiben. 200 °C-ra előmelegített sütőben ropogósra sütjük. 

Az ördögszekér gombákat szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felhevítünk kevés olívaolajat, hozzádobunk 1-2 kocka vajat, és a gombaszeletek mindkét oldalát átsütjük rajta, közben sózzuk, borsozzuk. Amikor elkészültek, kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. 

Ugyanebben a serpenyőben, a visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a felcsíkozott bazsalikomot és egy pici sót, és épp csak addig sütjük, amíg a levelek összeesnek. A paradicsomokat megmossuk, karikákra vagy cikkekre vágjuk. 

A gombaszeletekre kanalazzuk a fokhagymás bazsalikomot, melléjük tálaljuk a burgonyát és a paradicsomot, végül pedig megszórjuk a sajttal. 

süti beállítások módosítása