Csigó Zita gasztroblogja

Savanyú káposztás-laskagombás lepény

ChefGomba gombával készítve

2022. november 03. - Csigó Zita

A savanyú káposzta-gomba-fokhagymás tejföl az egyik kedvenc kombinációm, ha hagyományos(abb) ízekről beszélünk. Legtöbbször rakott bulgurt/quinoát készítek belőle füstölt sajttal a tetején, vagy egy olyan lepényt sütök, mint az alábbi. Kelt tészta alapú, ChefGomba laskagomba került rá feltétként. 

2022_10_14_043104.JPG

legutobb_frissitve11.jpg

Miért voltak rózsaszín dobozosak októberben a ChefGomba termékek?

A rózsaszín csomagolású termesztett gombatermékek eladásából befolyt összeggel idén is a daganatos betegek gyógyulását és együttesen a Szent János és Szent Margit Kórház mellrák ellenes munkáját segítette a Bio-Fungi Kft. Erről a kezdeményezésről ebben a posztomban írtam.

2022_10_14_043105.JPG

2022_10_14_043107.JPG

Hozzávalók (6 szelethez):

A tésztához: 

15 dkg (sima) búzaliszt 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1/2 tasak instant élesztő 

1 kávéskanál só 

2 evőkanál olívaolaj 

kb. 1,5 dl langyos víz 

A feltéthez: 

15 dkg ChefGomba laskagomba 

1-2 evőkanál olívaolaj 

só 

10 dkg savanyú káposzta 

15 dkg tejföl 

1 nagy gerezd fokhagyma 

lila hagyma 

A tésztához a kétféle lisztben elkeverjük az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat és apránként a langyos vizet, jól összegyúrjuk, sima felületű tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 

Közben a laskagombát megtisztítjuk, felcsíkozzuk, és egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon, erős lángon átsütjük, a végén megsózzuk. A savanyú káposztát szintén átpirítjuk az olajon (ízlés szerint előtte átöblíthetjük). 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd egy kb. 1-1,5 cm vastag körré nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 10 percet elősütjük. Ezután vastagon megkenjük a fokhagymás tejföllel, megszórjuk a káposztával, a gombával és a karikáira szedett lila hagymával, és visszatoljuk a sütőbe további 15-20 percre. 

Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!

süti beállítások módosítása