Csigó Zita gasztroblogja

KapszulaKonyha I. – Szójaszósz

2022. december 15. - Csigó Zita

Helló, KAPSZULAKONYHA! Pár hete már beharangoztam, hogy (minden egyéb tartalom mellett) jövőre elindul a blogomon és a közösségi felületeimen egy hosszabb posztsorozat, ennek jön most a "bevezetője". A téma pedig a kapszulakonyha/kapszulakamra, remélem, ti is annyira szeretni fogjátok, mint én.

2022_11_16_043241.JPG

Nekem már akkor kapszulagardróbom volt, amikor még azt sem tudtam, hogy létezik kapszulakollekció. Kevés időtálló, jól kombinálható alapdarabból áll(t), amelyek kiegészítőkkel teljesen eltérő irányokba is eltolhatók (a kedvencem pl. a nyárias ruhák "téliesítése").

Nagyon sokszor találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem érzi kombinálhatónak a hűtője, kamrája tartalmát. Azaz megvesz egy alapanyagot, egyszer főz belőle, aztán jön a kérdés: vajon mi lesz a maradékkal? Kipróbálni, új hozzávalókkal megismerkedni persze szuper dolog, de mindenkinek "kell" a háztartásába pár olyan jól kombinálható "alapdarab", ami mindig rendelkezésére áll. Ebben a posztsorozatban időről időre olyan alapanyagokat fogok mutatni, amelyekből simán lehetnek alapdarabok. Hogy melyiket szeretitek, tudjátok elképzelni állandó szereplőnek, az már a ti döntésetek, én megmutatok minél többet, hogy legyen miből választani. Közös pont, hogy csak húsmentes alternatívák lesznek.

Első poszttémának egy olyan hozzávalót hoztam, ami nálam abszolút alapdarab, a konyhapulton tartom az olívaolaj mellett, tehát elhihetitek, mennyire fontos szerepet tölt be. "Ő" a szójaszósz, a sietős napok egyik megmentője. Ugyanúgy ad egy kis extrát a "sima" főtt rizsnek, mint egy gyors zöldséges pirított tésztának. És még megannyi másnak, épp ezért több recept következik. 

 

Kínai keles szendvics

2022_11_16_043236_masolata.jpg 

Hozzávalók (2 személyre, 4 darabhoz): 

2 evőkanál olívaolaj 

25 dkg kínai kel  

1 csokor újhagyma 

2-3 evőkanál szójaszósz 

kb. 12 dkg füstölt tofu 

2 db tetszőleges (teljes kiőrlésű, rozsos stb.) buci 

majonéz 

Az olívaolaj felét felhevítjük egy serpenyőben, és a megtisztított, felcsíkozott kínai kelt puhára sütjük rajta a felkarikázott újhagymával együtt (lehet picit pirítani is, szuper lesz!). Közben ízesítjük a szójaszósszal. A maradék olívaolajon átsütjük a szeletekre vágott tofut. A bucikat kettévágjuk, belső felüket megpirítjuk, majd megkenjük majonézzel, végül megpakoljuk a kellel és a tofuszeletekkel. 

 

Szójaszószos-tojásos barna rizs

2022_11_22_043383_masolata.jpg

Fontos aláhúzni, hogy ebben a sorozatban nem váltom meg a világot, hétköznapi, jól alakítható, egyszerű recepteket mutatok, pont olyanokat, mint az alábbi. Ennek a "receptnek" sztorija is van: egyszer két héten keresztül tortákon dolgoztam, a fél utca sütit evett. :) Hatalmas munka volt, teljesen el voltam havazva, mondtam M.-nek, hogy oké, rendelsz pizzát vagy főzök rizst a grillsajt mellé, amit előző szombaton vettünk a termelői piacon. A rizsre (szerintem inkább a sajtra) szavazott, de hogy ne legyen annyira unalmas, adtam hozzá ezt-azt, főleg szójaszószt. És ahogy az már lenni szokott, a "szójaszószos rizs" azóta is kedvenc. Az újhagyma, tojás és persze a szójaszósz alap, minden más csak plusz, amit épp találtok a hűtőben. 

Hozzávalók (2 személyre):

12 dkg barna rizs

2 evőkanál olívaolaj 

1 kisebb kaliforniai paprika 

3-4 szál újhagyma 

3 db tojás 

3 evőkanál szójaszósz

A barna rizst hagyományos módon megfőzzük. Az olívaolaj felét egy serpenyőbe öntjük, felmelegítjük, majd a megmosott, felcsíkozott paprikát puhára sütjük rajta. Kivesszük, félretesszük. A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, és rátesszük a megpucolt, felaprított újhagymát. Sütni kezdjük, közben a tojásokat felverjük. Ráöntjük, eloszlatjuk a serpenyőben, mintha omlettet sütnénk, és így hagyjuk pár percet. Ezután falapáttal átforgatjuk, nagyobb darabokra törjük, majd félretoljuk a serpenyőben. Mehet hozzá a főtt rizs és a szójaszósz, átpirítjuk, majd hozzáadjuk a sült paprikát, és apránként összekeverjük a tojással. Szuper köretnek, de ha minden kötél szakad, főételnek is simán tálalom. 

 

Archív recept a blogról: Gombás-zöldséges üvegtészta 

2021_05_06_033777.JPG

 

Narancsos-szójaszószos dresszing 

2022_12_15_043867.JPG

Nagyon-nagyon szeretem, ugyanúgy szuper a legegyszerűbb zöldsalátához, mint sült zöldségekhez. 

Variációk:

- elhagyható a fokhagyma, akár az újhagyma is 

- tehető hozzá kevés aprított csili (ekkor maradjanak a hagymák is)

- az olívaolaj fele kiváltható szezámolajjal, ehhez az összes fenti jól passzol (hagymák, csili) 

 

Hozzávalók (egy kb. 150 ml-es kis üveghez): 

50 ml frissen facsart narancslé 

15 ml frissen facsart lime-lé 

50 ml semlegesebb ízű olívaolaj 

3 evőkanál szójaszósz 

1 gerezd fokhagyma 

1 kis darabka friss gyömbér (megpucolva, kb 1x1 cm-es kocka)

1 kisebb, zsenge szál újhagyma (fehér része) 

A facsart citrusleveket, az olívaolajat és a szójaszószt egy kis üvegbe öntjük. Hozzáadjuk a megpucolt, lereszelt fokhagymát és gyömbért, valamint a finomra aprított újhagymát. Jó alaposan összerázzuk. Hűtőben tároljuk, felhasználás előtt felrázzuk. 

 

süti beállítások módosítása