Csigó Zita gasztroblogja

Mandulás, mogyorós, zabos: kekszek karácsonyra

2022. december 22. - Csigó Zita

Idén a szokásos zabos linzerem mellé ezek a kekszek kerülnek a karácsonyi fémdobozunkba. Ajándéknak is szuperek, én is viszek belőlük vendégségbe. 

2022_12_22_043944.JPG

Kakaós linzer teljes kiőrlésű liszttel 

2022_12_22_043945.JPG

A linzerekkel sokat kísérleteztem az évek során, ha szeretnétek teljes kiőrlésű lisztből megsütni, használhatjátok akár 100%-ban is, de szerintem még jobb az alábbi keverékkel. 

Hozzávalók (kb. két tepsihez - méretfüggő): 

13 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt 

15 dkg zabpehelyliszt 

2 dkg kakaópor 

20 dkg vaj 

10 dkg porcukor 

2 db tojássárgája 

A teljes kiőrlésű lisztet összekeverjük a zabpehelyliszttel és a kakaóporral, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt) vajat. Hozzáadjuk a cukrot és a tojássárgájákat, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. 

A pihentetett tésztát vékonyan lisztezett felületen 2-3 mm-esre kinyújtjuk, és tetszőlegesen kiszaggatjuk (a házikókat egyszerűen késsel vágtam ki, egy vonalzóval rá lehet segíteni a pontosságra). Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben mérettől, vastagságtól függően kb. 14-18 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána díszíthetők. 

Mogyorós-csokis keksz 

2022_12_15_043870.JPG

Hozzávalók (12 darabhoz): 

12 dkg zabpehelyliszt 

8 dkg finomra őrölt törökmogyoró 

1 kávéskanál sütőpor 

12 dkg vaj 

10 dkg nádcukor 

1 db tojás 

5 dkg (nagyon csokis kekszhez 10 dkg) csokicsepp vagy apróra vágott étcsoki 

A zabpehelylisztet összekeverjük az őrölt mogyoróval és a sütőporral, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt) vajat. Hozzáadjuk a nádcukrot és a tojást, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, közben beledolgozzuk a csokit is.

A tésztából (ragacsosabb állagú, minden 4. keksz után meg szoktam mosni a kezem) 12 darab kissé ellapított korongot formázunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól kellő távolságra (sütés közben terülni fognak). 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.

 

Gluténmentes boszorkánypogácsa 

2022_12_18_043882.JPG

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

7,5 dkg zabpehelyliszt (gm diétában garantáltan gluténmentes!) 

7,5 dkg finomra őrölt mandula 

10 dkg vaj 

5 dkg porcukor (vagy porállagú édesítőszer)

1 db tojás (szétválasztva)

kevés reszelt biocitromhéj (elhagyható)

kb. 7 dkg durvára darált dió (vagy mandula) 

A tálaláshoz/díszítéshez: 

porcukor (elhagyható) 

mogyorókrém, mogyoróvaj vagy tetszőleges lekvár 

A zabpehelylisztet összekeverjük az őrölt mandulával, majd elmorzsoljuk benne a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt) vajat. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd frissentartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. 

A pihentetett tésztát kb. 20 részre osztjuk, mindet kigömbölygetjük. A tojásfehérjét villával lazán felverjük, először ebbe, majd pedig a dióba hempergetjük a gömböket. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, mindbe nyomunk egy kis mélyedést (pl. egy fakanál végével). 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük. 

Miután kihűltek, megszórjuk porcukorral és megtöltjük a kiválasztott töltelékkel. 

süti beállítások módosítása