A süti, ami egész kislánykoromat végigkísérte! Mostanában jólesik visszaemlékezni a 30+ évvel ezelőtti időszak vidám pillanataira, úgyhogy gyorsan elkértem a receptjét. Nincs új a nap alatt: szinte ugyanaz a tésztája, mint a gyakran sütött sós túrós pogácsámnak és a töltött, csavart sós túrósomnak. Azóta már háromszor megsütöttem, itthon is azt váltotta ki, amit nálam gyerekként: ezt a sütit csak szeretni lehet!
Március első felében felkerült az Instagramomra (és a Facebookomra) egy hosszabb posztsorozat tudatosságról, tervezett, szezonalitást figyelembe vevő bevásárlásról, főzésről, étkezésről, mentességről. Először úgy gondoltam, hogy átmásolom a blogra is teljes terjedelmében, de valljuk be, egyre több posztnál érzem, hogy jobban áll nekik a social felület, ott vissza tudjátok olvasni.
Mikor tudatos? Mikor erőltetett? Mi a helyzet (véleményem szerint) a mentesség kérdésével, ha nem ételérzékenységről, allergiáról, egyéb betegségekről van szó? Ki kell-e kiáltani nem trash alapanyagokat, ételeket "rossznak", vagy ennél árnyaltabb a kép? Működik a 80/20? Minderről írtam, zárásként pedig feltettem a csodasütit minden változtatás, átalakítás nélkül. Mert az étel sokszor többletértékkel is bír: emlékeket idéz, összeköt, vigaszt nyújt, megnyugtat. (Természetesen édesítővel, zsírszegény túróval, cukormentes lekvárral és fele részben tk. liszttel is működik a recept.)
Túrós szívek
Hozzávalók (kb. 25-27 darabhoz):
25 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg félzsíros túró
1 nagy csipet só
1 db tojásfehérje
savanykás ízű lekvár (ribizli vagy meggy)
kristálycukor a szóráshoz
A lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott (vagy lereszelt - így még könnyebb) vajat, majd hozzáadjuk az áttört túrót és a sót. (Cukor nem kerül a tésztába.) Összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és szív alakú szaggatóval kiszaggatjuk. A szívek felét megkenjük a tojásfehérjével, erre jön egy kávéskanál lekvár. Ráhelyezzük a szívek másik felét, ezeket szintén lekenjük tojásfehérjével, és megszórjuk cukorral. 180 °C-ra előmelegített sütőben világos aranyszínűre (kb. 18-20 perc) sütjük.