A márciusi ChefGomba receptjeim frissek és tavasziak, a hosszú tél után annyira jólesnek! Kettő közülük pedig már húsvéti is tojással kombinálva. Amikor készítettem a recepteket, még nem volt medvehagyma, viszont mindegyikbe illik, nyugodtan kipróbálhatók a zöld kedvenccel is, fokhagymát természetesen ekkor nem szükséges használnotok.
Tojássalátás szendvics ördögszekér gombával
Hozzávalók (4 szendvicshez):
A tojássalátához:
4 db keményre főtt tojás
4 evőkanál majonéz
1 evőkanál mustár
asztali reszelt torma (csemege vagy csípős, ízlés szerint, csípősből tettem hozzá 2 púpozott teáskanállal)
só, őrölt fekete bors
snidling
A feltéthez és az összeállításhoz:
2 db ChefGomba ördögszekér gomba
kevés olívaolaj a sütéshez
só
4 db rozsos buci
vaj
tetszőleges salátalevelek (bébispenótot használtam)
A megpucolt tojásokat félbevágjuk, a fehérjéket apró kockákra vágjuk. A tojássárgájákat krémesre keverjük a majonézzel, a mustárral, a tormával, valamint kevés sóval és borssal, majd hozzákeverjük a tojásfehérjekockákat és a finomra aprított snidlinget.
A megtisztított gombát felszeleteljük, majd egy serpenyőben, kevés felhevített olívaolajon átsütjük, a sütés végén megsózzuk.
A félbevágott, megvajazott bucikra salátaleveleket (bébispenótot) halmozunk, erre jöhet a tojássaláta, majd végül a még meleg sült gomba.
Gombában sült tojás
Húsvét reggelire tökéletes lesz sonka helyett vagy sonka mellé. Annyira egyszerű, hogy nem is receptnek, inkább ötletnek nevezném. Feldobható fűszerekkel, szuper sajttal, például parmezánnal.
Hozzávalók (1 darabhoz):
1 db ChefGomba portobello gomba
só, őrölt fekete bors
1 db tojás
snidling
A megtisztított gombából eltávolítjuk a tönköt, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 6-8 percet sütjük, majd a benne keletkezett folyadékot kiöntjük. Ezután sózzuk, borsozzuk, és óvatosan beleütjük a tojást (a legegyszerűbb egy kis tálba felütni, majd onnan a gombába csúsztatni). Visszatoljuk a sütőbe addig, amíg a fehérje megszilárdul, a sárgáját hagyhatjuk folyósra vagy jobban is megsüthetjük. Finoman megsózva, aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.
Húsvéti kalács recept itt!
Tavaszi rizottó bébispenóttal, borsóval és csiperkével
Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):
20 dkg zöldborsó
só
1 nagy doboz (50 dkg) ChefGomba barna csiperkegomba
4 evőkanál olívaolaj
20 dkg bébispenót
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 dkg rizottó rizs
1,5 dl száraz fehérbor
őrölt fekete bors
kb. 1,4-1,5 l zöldség alaplé (vagy víz)
12-15 dkg vaj
1 nagy marék reszelt parmezán
A zöldborsót enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és botmixerrel krémesre törjük (egy kevés főzővíz mehet hozzá, hogy simábbra tudjuk turmixolni.) A gombát megtisztítjuk, felcikkezzük, majd egy serpenyőben, a felhevített olívaolaj felén átpirítjuk, közben megsózzuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a felcsíkozott bébispenótot, és félretesszük, amíg elkészül a rizottó.
Egy lábasban felhevítjük a többi olívaolajat. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megfonnyasztjuk az olajon. Hozzáadjuk a szintén megtisztított, fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró alaplével vagy vízzel.
Mérsékeljük a lángot, és az alaplevet merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst, közben még utánasózhatunk. Végül elkeverjük benne a borsópürét (mint az utolsó merőkanál alaplevet), majd a puha, felkockázott vajat, a reszelt parmezánt és a gomba-spenót keveréket.
Sült gombafejek juhtúróval, rizssalátával
Hozzávalók (4 adaghoz):
30 dkg barna rizs
só
1 nagy vagy 2 közepes fej lila hagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 konzerv (2x24 dkg töltőtömeg) fehérbab
kevés citromlé, koktélparadicsom
12 db ChefGomba grill gomba
fűszeres olívaolaj
25 dkg juhtúró
snidling
A barna rizst sós vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután összekeverjük a megpucolt, finomra aprított lila hagymával és petrezselyemmel, valamint a lecsepegtetett babbal. Adunk még hozzá kevés citromlevet, sót, és ízlés szerint keverünk hozzá megmosott, feldarabolt koktélparadicsomot.
Amíg fő a rizs, a gombákat megtisztítjuk, a tönköket kivágjuk, majd a gombákat kívül teljesen átkenjük fűszeres olajjal. Én oregánós-fűszerpaprikás fűszerkeveréket használtam, szuper jó ízt ad a gombának, a tölteléket nem is kell már variálni. Az előkészített gombákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt puhára sütjük. A keletkezett folyadékot kiöntjük belőlük, és még melegen megtöltjük a juhtúróval, majd a rizssalátával tálaljuk, aprított snidlinggel díszítjük.
Szponzorált tartalom: a recepthez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!