Csigó Zita gasztroblogja

Brunch receptek ChefGombával

2023. május 24. - Csigó Zita

A brunch "műfajában" az a legjobb, hogy nincsenek éles határok. Egy kicsit reggeli, egy kicsit ebéd, ugyanúgy beleférnek a könnyedebb fogások, mint a laktatóbb, már-már hagyományos főétkezésnek is beillő ételek. Az alábbi 4 recept közös pontja a sok-sok szuper finom ChefGomba.

2023_05_20_000000639.jpg

2023_05_19_000000622.jpg

2023_05_19_000000623.jpg

 

Spárgás-gombás szendvics 

2023_05_19_000000625.jpg

Hozzávalók (4 darabhoz): 

2 evőkanál olívaolaj 

12 db ChefGomba steak csiperkeszelet 

12 szál zöld spárga 

4 db tetszőleges buci vagy 1-2 nagyobb bagett feldarabolva 

4 csapott evőkanál majonéz 

1 gerezd fokhagyma 

Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd átsütjük rajta a gombaszeleteket és a megtisztított, kettévágott spárgákat, a sütés végén finoman megsózzuk. A kettévágott kenyérféle belső oldalait forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. A majonézt összekeverjük a megpucolt, finomra reszelt fokhagymával, megkenjük vele a kenyerek pirított oldalait, és megtöltjük a meleg gombával és spárgával. 

 

Mogyorószószos soba tészta sült gombával 

2023_05_20_000000628.jpg

Hozzávalók (4 adaghoz):

6 darab ChefGomba grill csiperkegomba

30 dkg soba tészta (hajdina alapú tészta, de más ázsiai jellegű tészta is használható) 

10 dkg mogyoróvaj 

kb. 6 evőkanál szójaszósz (2/3-1/3 arányban világos és sötét szójaszószt használtam, csak világos szójaszósz  is teljesen jó lesz) 

4 evőkanál szezám- vagy földimogyoróolaj 

2 gerezd fokhagyma 

1 kis darabka friss gyömbér 

chilipaprika ízlés szerint (pár csipet tört chili vagy 1/2-1 friss, egész chilipaprika) 

újhagyma, (fekete) szezámmag

A megtisztított gombák tönkjeit eltávolítjuk (felhasználhatjuk levesbe, köretbe), majd forró sütőben vagy kerti grillen megsütjük. Közben a tésztát a csomagoláson található útmutató szerint kifőzzük. 

A szószhoz a mogyoróvajat kikeverjük (a legegyszerűbb egy üvegben összerázni) a szójaszósszal és az olaj felével, jó sűrű szószt fogunk kapni, ha szükséges, nagyon(!) kevés vízzel hígítható. A maradék olajat egy wokba/serpenyőbe öntjük, ráreszeljük a megpucolt, lereszelt fokhagymát és gyömbért, hozzáadjuk a tört vagy felaprított chilit. Amikor kiadták az illatukat, mehet hozzájuk a szósz és a főtt tészta, a kettőt alaposan összeforgatjuk, végül óvatosan belekeverjük a felszeletelt sült gombát is. Újhagymával, esetleg további chilivel, (fekete) szezámmaggal megszórva tálaljuk. 

 

Gombás lepény fokhagymás tejföllel

2023_05_20_000000635.jpg

Hozzávalók (1 lepényhez): 

A tésztához:

15 dkg sima búzaliszt 

10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1/2 tasak instant élesztő 

2 evőkanál olívaolaj 

1 kávéskanál só 

kb. 1,5 dl langyos víz 

A feltéthez

1 evőkanál olívaolaj

15 dkg ChefGomba szeletelt csiperkegomba 

10 dkg tejföl 

1 gerezd fokhagyma 

10-12 dkg koktélparadicsom 

kevés lila hagyma 

petrezselyemzöld 

A tésztához a kétféle lisztben elkeverjük az instant élesztőt, majd hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és apránként a langyos vizet. Jól összegyúrjuk, sima felületű, rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a feltéthez az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és hirtelen átpirítjuk rajta a szeletelt gombát. 

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vékony tetszőleges formára nyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tejfölt kikeverjük a megpucolt, finomra reszelt fokhagymával és kevés sóval, és megkenjük vele a lepényt. Ráhalmozzuk a gombát, a megmosott, felezett koktélparadicsomokat és a felcsíkozott lila hagymát.

180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 percet sütjük. Melegen, aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. 

 

Babsalátával töltött portobello 

2023_05_20_000000637.jpg

Hozzávalók (8 darabhoz): 

8 db ChefGomba portobello 

10 dkg fekete bab (konzerv, lecsepegtetve, használható hozzá pl. vörös bab is) 

1 db paradicsom 

10 dkg kígyóuborka 

kevés lila hagyma

só, póréhagymacsíra 

A megtisztított gombák tönkjeit eltávolítjuk (felhasználhatjuk levesbe, köretbe), majd forró sütőben vagy kerti grillen megsütjük. 

A babot egy tálba szórjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a paradicsomot és az uborkát kis kockákra vágjuk (a paradicsom magos részét eltávolítjuk), a lila hagymát szintén felaprítjuk. Az egészet összekeverjük, kevés sóval ízesítjük, majd a langyos vagy már kihűlt gombafejekbe töltjük. Póréhagymacsírával megszórva tálaljuk. 

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása