A brunch "műfajában" az a legjobb, hogy nincsenek éles határok. Egy kicsit reggeli, egy kicsit ebéd, ugyanúgy beleférnek a könnyedebb fogások, mint a laktatóbb, már-már hagyományos főétkezésnek is beillő ételek. Az alábbi 4 recept közös pontja a sok-sok szuper finom ChefGomba.
Spárgás-gombás szendvics
Hozzávalók (4 darabhoz):
2 evőkanál olívaolaj
12 db ChefGomba steak csiperkeszelet
12 szál zöld spárga
só
4 db tetszőleges buci vagy 1-2 nagyobb bagett feldarabolva
4 csapott evőkanál majonéz
1 gerezd fokhagyma
Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd átsütjük rajta a gombaszeleteket és a megtisztított, kettévágott spárgákat, a sütés végén finoman megsózzuk. A kettévágott kenyérféle belső oldalait forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk. A majonézt összekeverjük a megpucolt, finomra reszelt fokhagymával, megkenjük vele a kenyerek pirított oldalait, és megtöltjük a meleg gombával és spárgával.
Mogyorószószos soba tészta sült gombával
Hozzávalók (4 adaghoz):
6 darab ChefGomba grill csiperkegomba
30 dkg soba tészta (hajdina alapú tészta, de más ázsiai jellegű tészta is használható)
10 dkg mogyoróvaj
kb. 6 evőkanál szójaszósz (2/3-1/3 arányban világos és sötét szójaszószt használtam, csak világos szójaszósz is teljesen jó lesz)
4 evőkanál szezám- vagy földimogyoróolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kis darabka friss gyömbér
chilipaprika ízlés szerint (pár csipet tört chili vagy 1/2-1 friss, egész chilipaprika)
újhagyma, (fekete) szezámmag
A megtisztított gombák tönkjeit eltávolítjuk (felhasználhatjuk levesbe, köretbe), majd forró sütőben vagy kerti grillen megsütjük. Közben a tésztát a csomagoláson található útmutató szerint kifőzzük.
A szószhoz a mogyoróvajat kikeverjük (a legegyszerűbb egy üvegben összerázni) a szójaszósszal és az olaj felével, jó sűrű szószt fogunk kapni, ha szükséges, nagyon(!) kevés vízzel hígítható. A maradék olajat egy wokba/serpenyőbe öntjük, ráreszeljük a megpucolt, lereszelt fokhagymát és gyömbért, hozzáadjuk a tört vagy felaprított chilit. Amikor kiadták az illatukat, mehet hozzájuk a szósz és a főtt tészta, a kettőt alaposan összeforgatjuk, végül óvatosan belekeverjük a felszeletelt sült gombát is. Újhagymával, esetleg további chilivel, (fekete) szezámmaggal megszórva tálaljuk.
Gombás lepény fokhagymás tejföllel
Hozzávalók (1 lepényhez):
A tésztához:
15 dkg sima búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 tasak instant élesztő
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál só
kb. 1,5 dl langyos víz
A feltéthez:
1 evőkanál olívaolaj
15 dkg ChefGomba szeletelt csiperkegomba
só
10 dkg tejföl
1 gerezd fokhagyma
10-12 dkg koktélparadicsom
kevés lila hagyma
petrezselyemzöld
A tésztához a kétféle lisztben elkeverjük az instant élesztőt, majd hozzáadjuk az olívaolajat, a sót és apránként a langyos vizet. Jól összegyúrjuk, sima felületű, rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben a feltéthez az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, és hirtelen átpirítjuk rajta a szeletelt gombát.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kb. 3-4 mm vékony tetszőleges formára nyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tejfölt kikeverjük a megpucolt, finomra reszelt fokhagymával és kevés sóval, és megkenjük vele a lepényt. Ráhalmozzuk a gombát, a megmosott, felezett koktélparadicsomokat és a felcsíkozott lila hagymát.
180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-22 percet sütjük. Melegen, aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Babsalátával töltött portobello
Hozzávalók (8 darabhoz):
8 db ChefGomba portobello
10 dkg fekete bab (konzerv, lecsepegtetve, használható hozzá pl. vörös bab is)
1 db paradicsom
10 dkg kígyóuborka
kevés lila hagyma
só, póréhagymacsíra
A megtisztított gombák tönkjeit eltávolítjuk (felhasználhatjuk levesbe, köretbe), majd forró sütőben vagy kerti grillen megsütjük.
A babot egy tálba szórjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a paradicsomot és az uborkát kis kockákra vágjuk (a paradicsom magos részét eltávolítjuk), a lila hagymát szintén felaprítjuk. Az egészet összekeverjük, kevés sóval ízesítjük, majd a langyos vagy már kihűlt gombafejekbe töltjük. Póréhagymacsírával megszórva tálaljuk.
Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm!