Csigó Zita gasztroblogja

ChefGomba október: Főz(z)ünk egy jó ügyért!

Egész hónapban tart a 12. GoPink! kampány

2023. október 12. - Csigó Zita

Október 1-jén elindult a ChefGomba 12. GoPink kampánya, amelynek célja egyrészt felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára, másrészt a mellrák elleni küzdelem. A rózsaszín csomagolású termesztett gombatermékek eladásából befolyt összeggel idén is a daganatos betegek gyógyulását, a budapesti Szent Margit Kórház és a SOTE Belgyógyászati és Onkológiai Osztály mellrák ellenes munkáját segíti a Bio-Fungi cégcsoport.

2023_10_02_000002363.jpg

A cég tevékenységében kiemelt szerepet kap az egészségtudatosság, az egészséges életmód, így szívügyüknek tekintik az olyan megbetegedések megelőző kampányainak támogatását, mint az emlőrák. Magyarországon évente közel nyolcezer új emlődaganatot diagnosztizálnak. Mivel a korai stádiumban felismert emlődaganat jó eséllyel gyógyítható, ezért a hangsúly a megelőzésen és a szűrővizsgálatok fontosságán van. A rózsaszín csomagolású friss gombák megtalálhatók az Aldi, a Tesco, az Auchan és a Penny üzletekben, valamint megrendelhetők a Kifli.hu-tól is.

A kampány egész októberben tart, a cégcsoport minden eladott tálca után 5 Ft-tal támogatja a Szent Margit Kórházat és a SOTE Belgyógyászati és Onkológiai Osztályát a mellrák elleni harcban és daganatos betegek életkörülményeinek javításában. „A GoPink kampánynak és az összefogásnak köszönhetően az elmúlt években új kezelőágyakat, az emlősebészetben nélkülözhetetlen eszközöket és készülékeket sikerült beszerezni, és ezt a nemes küldetést idén is folytatjuk” – mondta el Mutsy Árpád, a Bio-Fungi cégcsoport tulajdonosa.

Tegyünk együtt egy jó cél érdekében!

2023_10_02_000002360.jpg

2023_10_02_000002362.jpg

 

Wokos egytál csiperkegombával, tripla hagymával és jázmin rizzsel 

Nem kell feltétlenül sokféle hozzávalóból állnia egy wokos ebédnek. Nálam is gyakori, hogy a gomba mellé teszek sárgarépát, cukkinit, kaliforniai paprikát, padlizsánt, de szinte "csak" gombával elkészítve is szuper lesz. Ezúttal a pluszt a 3 fajta hagyma adta. 

2023_10_07_000002496.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz): 

12 dkg jázmin rizs 

só 

50 dkg ChefGomba fehér csiperkegomba 

10 dkg póréhagyma 

3-4 szál újhagyma 

2 gerezd fokhagyma 

3 evőkanál földimogyoróolaj 

2-3 nagy csipet tört csilipaprika 

3 evőkanál világos szójaszósz 

1 evőkanál sötét szójaszósz 

2 evőkanál osztrigaszósz 

szezámmag

A jázmin rizst átöblítjük, majd kb. 1,5-szeres mennyiségű, forrásban lévő vízbe szórjuk. Hagyjuk újra felforrni, majd lefedjük, és alacsony-közepes lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük. 

Közben a hozzávalókat megtisztítjuk, a gombát felszeleteljük (vékony szeletekre vágtam, majd keresztben feleztem), a póréhagymát és az újhagymát karikákra vágjuk (az újhagyma zöldjét félretesszük a tálaláshoz), a fokhagymát lereszeljük. 

Egy nagyobb wokban felmelegítjük a földimogyoróolajat. Először rádobjuk a póréhagymát, ezt követi pár perc múlva az újhagyma, majd a fokhagyma és a csili. Utána mehetnek a gombaszeletek is a wokba, először rázogatva átpirítjuk, majd mérsékeljük a lángot, és puhára sütjük. Közben hozzáöntjük a kétféle szójaszószt és az osztrigaszószt is. 

A gombát a főtt rizzsel tálaljuk, végül megszórjuk a felcsíkozott újhagymazölddel és a szezámmaggal. 

 

Krémes-fetás nokedli pirított laskagombával 

2023_10_11_000002605.jpg

Mondhatnám, hogy az alábbi ételt több recept ihlette (pl. az osztrák Käsespätzle vagy a juhtúrós sztrapacska), de igazából semmi különös forrása sincs, egyszerűen a fetát szerettem volna laskagombával párosítani, mindebből pedig egy őszi-téli házias #comfortfood-ot készíteni. 

Hozzávalók (2 adaghoz):  

1 db tojás 

20 dkg liszt 

1 kávéskanál só + a főzővízhez 

kb. 1,5-1,8 dl víz 

4 evőkanál olívaolaj 

4 evőkanál vaj 

2 gerezd fokhagyma 

10 dkg natúr vagy tejszínes sajtkrém 

10 dkg feta sajt 

1 dl tejszín (cukrozatlan habtejszínnel a legfinomabb, de lehet főzőtejszín is)

1 csokor petrezselyemzöld 

1 doboz (30 dkg) ChefGomba laskagomba 

őrölt fekete bors 

A tojásból, a lisztből és a kávéskanál sóból a víz fokozatos hozzáadásával sűrű nokedlitésztát keverünk, amit lobogó, sós vízben hagyományos módon kifőzünk. 

Az olívaolaj és a vaj felét egy serpenyőbe tesszük, felforrósítjuk, majd a kész nokedlit szedőkanállal átszedjük bele, és rázogatva átpirítjuk. (Ez a lépés elmaradhat, viszont szuper jó plusz ízt, állagot ad a nokedlinek.) Amikor elkészült, kivesszük, félretesszük. 

A maradék vajat megolvasztjuk ugyanebben a serpenyőben, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és megfonnyasztjuk rajta. Ezután mehet bele a sajtkrém és a morzsolt feta, habverővel egyneművé keverjük, majd felöntjük a tejszínnel, és hígabb mártás állagúra főzzük, végül hozzáforgatjuk a nokedlit és a leszárazott, finomra aprított petrezselyemzöldet. 

Közben a megtisztított laskagombát minél vékonyabb szálaira tépjük. Egy másik serpenyőben felhevítjük a maradék olívaolajat, és erős lángon puhára sütjük-pirítjuk a gombát, a sütés végén sózzuk, borsozzuk. A kész sajtos nokedlit a gombafeltéttel tálaljuk. 

 

Arancini gombás töltelékkel 

2023_10_12_000002608.jpg

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz): 

A rizottóhoz:

1 evőkanál olívaolaj

1 kis vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

20 dkg rizottó rizs

1 dl száraz fehérbor

forró víz vagy zöldség alaplé 

8 dkg dkg vaj

1 kis marék reszelt parmezán

A töltelékhez: 

1 evőkanál olívaolaj 

1/4 (kis) fej vöröshagyma 

1 gerezd fokhagyma 

12 dkg Chefgomba barna csiperkegomba 

kevés friss vagy morzsolt oregánó

8 dkg sűrített paradicsom (28-30%-os) 

liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz

bő olaj a sütéshez 

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat. A vörös- és fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megdinszteljük rajta. Rászórjuk a rizst, alaposan összeforgatjuk, hagyjuk kifehéredni, majd felöntjük a fehérborral. Erős lángon, kevergetve addig főzzük, amíg elpárolog az alkohol. Ekkor megsózzuk, majd felöntjük egy merőkanál forró vízzel vagy alaplével.

Mérsékeljük a lángot, és a folyadékot merőkanalanként adagolva 20-25 perc alatt puhára, de még harapható állagúra főzzük a rizst, közben még utánasózhatunk. Végül elkeverjük benne a puha, felkockázott vajat és a reszelt parmezánt. Miután kihűlt a rizottó, lefedve hűtőbe tesszük 1 éjszakára. 

Másnap a töltelékhez egy serpenyőben, a felhevített olívaolajon megdinszteljük a megpucolt, finomra aprított vörös- és fokhagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, kis kockákra vágott gombát, ízesítjük oregánóval, és puhára sütjük. Végül megsózzuk, és hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, sűrű állagú tölteléket fogunk kapni. Hagyjuk kihűlni.

A "másnapos" rizottóból a tenyerünkbe veszünk egy-egy adagot (ebből a mennyiségből 12 kisebb, vagy 6-8 nagyobb arancini jön ki), mindegyik közepébe teszünk egy kis tölteléket, majd gombóccá formázzuk. Hagyományos módon lisztbe, felvert, sózott tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk, bő, közepesen forró olajban aranybarnára sütjük, majd tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük. 

 

Őszi portobello Buddha-tál 

2023_10_12_000002655.jpg

Hozzávalók (2 adaghoz):

1 csomag (4 db) ChefGomba portobello 

1/2 kisebb hokkaido tök (kb. 35 dkg) 

só, olívaolaj 

15 dkg hajdina 

salátalevelek

1/4 kígyóuborka 

1-2 szelet lila hagyma 

1 kis marék hántolt (pirított) tökmag 

1 kis pohár tejföl 

harissa paszta 

A portobello gombákat megtisztítjuk, tönkjeiket eltávolítjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A megmosott hokkaido tököt felcikkezzük, és szintén sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, finoman megsózzuk, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Együtt is süthetjük a gombát és a tököt, a gombának kb. 15 perc, a töknek pedig 30 perc kell. Amikor a gomba elkészült, a felesleges nedvességet leitatjuk róla. 

Közben a hajdinát szűrőben alaposan átöblítjük, majd kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára főzzük. A salátaleveleket összetépkedjük, a megmosott kígyóuborkát felkarikázzuk, a megpucolt lila hagymát felcsíkozzuk. Az összes hozzávalót, valamint a sült tököt (ennek a fajtának ehető a héja!) és a felszeletelt portobellókat elrendezzük két mélyebb tálban, végül a tetejüket megszórjuk a tökmaggal. A tejfölt kikeverjük a harissával, és ezzel tálaljuk a Buddha-tálat. 

Szponzorált tartalom: a receptekhez a gombát a ChefGomba biztosította, köszönöm! 

süti beállítások módosítása