Csigó Zita gasztroblogja

Orange is the New Black - Sütőtökkrémes pite

Indul a sütőtökszezon!

2015. szeptember 27. - Csigó Zita

Első friss bejegyzés az új felületen, egy régi kedvenccel, a mascarponés sütőtökpitével. Hirtelen ötlettől vezérelve (értsd: fotózásból megmaradt egy kis keksz és olvasztott csoki) az omlós alapra egy kakaós kekszes-csokis réteg került, ami nagyon jót tett az összhatásnak, plusz megspórolhatjátok vele a tészta elősütését.

2015_09_26_9845_lores.jpg

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű piteformához):

A tésztához:

10 dkg liszt

5 dkg mandulaliszt

5 dkg vaj

1 evőkanál tejföl

2 evőkanál cukor

1 db tojás

1 kávéskanál olaj

10 dkg étcsoki

10 dkg kakaós keksz megőrölve

 

A töltelékhez:

kb. 1 kg sütőtök

olaj, őrölt fahéj és szegfűszeg

25 dkg mascarpone

3 db tojás

2 evőkanál cukor

1 csomag vaníliás pudingpor

A töltelékhez a sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, és egy sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük. Megkenjük egy kevés olajjal, megszórjuk őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, összeforgatjuk, majd 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt puhára sütjük. Mikor kihűlt, botmixerrel krémesítjük, ebből a mennyiségből 30-35 dkg sült sütőtökpürét fogunk kapni.

A tésztához összekeverjük a liszteket, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot és az elhabart tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

Vízgőz felett, az olajon megolvasztjuk az étcsokit, majd apránként adagolva összekeverjük a darált keksszel. Sűrű, kenhető masszát fogunk kapni.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, beleigazítjuk egy kivajazott piteformába, az alját megszurkáljuk villával, majd vékonyan elsimítjuk rajta a csokis réteget. Hűtőbe tesszük 20 percre.

A kihűlt sütőtökpürét simára keverjük a mascarponéval, a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás pudingporral. Ráöntjük a lehűlt csokis rétegre, és 180 fokos sütőben, kb. 35-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Szeletelés előtt minimum egy órát pihentetjük, de még jobb, ha hűlés után egy éjszakát tölt a hűtőben.

2015_09_26_9853_lores.jpg

2015_09_26_9866_lores.jpg

Kerámiák: Apacuka kerámia

süti beállítások módosítása