Első friss bejegyzés az új felületen, egy régi kedvenccel, a mascarponés sütőtökpitével. Hirtelen ötlettől vezérelve (értsd: fotózásból megmaradt egy kis keksz és olvasztott csoki) az omlós alapra egy kakaós kekszes-csokis réteg került, ami nagyon jót tett az összhatásnak, plusz megspórolhatjátok vele a tészta elősütését.
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű piteformához):
A tésztához:
10 dkg liszt
5 dkg mandulaliszt
5 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál cukor
1 db tojás
1 kávéskanál olaj
10 dkg étcsoki
10 dkg kakaós keksz megőrölve
A töltelékhez:
kb. 1 kg sütőtök
olaj, őrölt fahéj és szegfűszeg
25 dkg mascarpone
3 db tojás
2 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
A töltelékhez a sütőtököt meghámozzuk, felkockázzuk, és egy sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük. Megkenjük egy kevés olajjal, megszórjuk őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, összeforgatjuk, majd 200 fokos sütőben 30-35 perc alatt puhára sütjük. Mikor kihűlt, botmixerrel krémesítjük, ebből a mennyiségből 30-35 dkg sült sütőtökpürét fogunk kapni.
A tésztához összekeverjük a liszteket, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot és az elhabart tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
Vízgőz felett, az olajon megolvasztjuk az étcsokit, majd apránként adagolva összekeverjük a darált keksszel. Sűrű, kenhető masszát fogunk kapni.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, beleigazítjuk egy kivajazott piteformába, az alját megszurkáljuk villával, majd vékonyan elsimítjuk rajta a csokis réteget. Hűtőbe tesszük 20 percre.
A kihűlt sütőtökpürét simára keverjük a mascarponéval, a tojásokkal, a cukorral és a vaníliás pudingporral. Ráöntjük a lehűlt csokis rétegre, és 180 fokos sütőben, kb. 35-40 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Szeletelés előtt minimum egy órát pihentetjük, de még jobb, ha hűlés után egy éjszakát tölt a hűtőben.
Kerámiák: Apacuka kerámia