Csigó Zita gasztroblogja

Banános-almás amerikai palacsinta

gluténmentes, laktózmentes, hozzáadott cukormentes

2016. október 06. - Csigó Zita

Amellett, hogy hiszek a sokrétű, egészségtudatos táplálkozásban és abban, hogy semmilyen alapélelmiszer megvonására nincsen szükség, sokszor fordul elő ételallergia, táplálék-intolerancia miatt olyan helyzet, amikor muszáj bizonyos ételcsoporto(ka)t kiiktatni. Nálunk családi és baráti érintettség is belejátszott abba, hogy pár éve kísérletezni kezdtem a "mentes" ételekkel, idén pedig úgy hozta az élet, hogy a munkáim döntő hányada is (könyv, magazin) mentes témájú volt. (Jön még a témában idén könyvem!)

A blog új rovatába kerülő mentes recepteket ezelőtt még sehol sem publikáltam, viszont mind kipróbált, saját kísérletezésen alapuló recept olyan ízekkel, ami a környezetem tetszését elnyerte (igen, azokét is, akik diétáról még csak hírből hallottak). Univerzális csodaszer nincs, ezért titeket is kísérletezésre biztatlak. Lehet, hogy lesznek olyan alapanyagok, amiket nem tolerál jól a szervezetetek, lehet, hogy csak alacsony glikémiás indexű fogásokat fogyasztotok, és az is, hogy a táplálék-intolerancia mellett fogyókúráztok, kalóriát számoltok. Így aztán előfordulhat, hogy az alaprecept marad, de más lesz a feltét vagy a köret, de kiindulópontnak mindenképp tudjátok használni a recepteket. A kísérletezéseim során annyi új ízt ismertem meg, hogy bátran ki merem jelenteni, izgalmasabb a mentes élet!

2016_10_06_1731_lores.jpg

Az alábbi palacsinta az egyik kedvencem. Készíthetitek csak rizslisztből, sőt csak zabpehelyből is. A kókusztej cserélhető (amennyiben lehetséges) normál tejre, laktózmentes tejre vagy más növényi tejre, a banán és az alma épp eléggé édesít. Hozzáadott cukorra, mesterséges édesítőre végképp semmi szükség. A gyümölcsragu is elhagyható, cserélhető, viszont a csillagánizst ne feledjétek, szuper ízt kölcsönöz a gyümölcsöknek. :)

Hozzávalók (15 kis palacsintához):

5 dkg zabpehely

5 dkg kókuszreszelék

5 dkg rizsliszt

1 púpozott teáskanál garantáltan gluténmentes sütőpor

1 csapott kávéskanál őrölt fahéj

1 nagyobb banán

3 tojás (2 L-es méretű is elegendő)

kb. 1,5 dl sűrűbb kókusztej

1 nagy alma

kevés olívaolaj a sütéshez

A gyümölcsraguhoz:

20 dkg szilva

20 dkg szőlő (fehér, piros) vegyesen

1 csillagánizs

1 kisebb gránátalma

A zabpelyhet forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Kihűtjük, majd felét durvára, másik felét pedig simára őröljük. Összekeverjük a kókuszreszelékkel, a rizsliszttel, a sütőporral és a fahéjjal.

A banánt pépesre törjük, beleöntjük az elhabart tojásokat, a kókusztejet, a meghámozott, finomra vágott almát és a száraz hozzávalókat. A sűrű masszát felhevített, olajjal vékonyan kikent serpenyőben kb. 1,5-2 bő evőkanálnyi adagokban kisütjük.

Közben a gyümölcsöket megmossuk, a szilvát kimagozzuk, felcikkezzük, majd a leszemezett szőlővel és a csillagánizzsal együtt összepároljuk. Mikor elkészült, eltávolítjuk belőle a csillagánizst, és hozzákeverjük a gránátalma magjait.

Kerámiák: Lantos Judit Kerámia

2016_10_06_1735_lores.jpg

süti beállítások módosítása