Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez):
10 dkg zabpehely
6 dkg liszt
6 dkg vaj
3 dkg cukor
1 kisebb tojás
2 evőkanál olaj
fél biocitrom lereszelt héja
1 csipet só
A zabpelyhet durvára őröljük, összekeverjük a liszttel, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, az elhabart tojást, az olajat, a reszelt citromhéjat és a sót, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Talán egy fokkal nehezebben kezelhető, mint a "sima" linzer, de ha nem tervezünk túl bonyolult formákat szaggatni, szépen lehet bánni vele. Kiszaggatjuk, a kekszeket sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük. Én a széleket egy kés oldalával el szoktam dolgozni, hogy ne legyenek kiálló, hamarabb megpiruló zabpehelydarabkák. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljenek a kekszek, hűlés közben a tészta még szilárdulni fog.
Cukormentes fűszeres alma-körte-narancs-gyömbér lekvárral tálaltam, ennek receptjét jövő hét folyamán olvashatjátok az Ízes életen.
Ajándékkísérők: Bomo Art
Tányérka és kanál: Lantos Judit kerámia