Csigó Zita gasztroblogja

Habkönnyű mákos-citrusos sütemény

Advent nálam - december 7. / Gluténmentes, laktózmentes ecept

2016. december 07. - Csigó Zita

dec7.jpg

Egy jó kis alaprecept készült ma nálam, ami teljesíti a glutén- és laktózmentesség kritériumait, mellette habkönnyű, szuper finom és ezerképpen variálható. Nálam karácsonyra ez lesz a mascarponés kerek torták tésztája, és gyümölcskenyérnek szintén valami hasonlót képzeltem, jönnek majd azok a receptek is. A mákot cserélhetitek dióra vagy akár mandulalisztre, mehet a tésztába aszalt vagy kandírozott gyümölcs, durvára tört magvak, mézesfűszer, fahéj, gyömbér. Szépen (ketté)vágható (sőt akár szaggatható), ezért tortalapként is működik. 

2016_12_07_4368_lores.jpg

Hozzávalók (egy közepes méretű sütőformához):

4 db tojás

12 dkg cukor

1 dl olaj

1 dl víz

1 biocitrom vagy bionarancs lereszelt héja (citrommal frissebb, naranccsal karácsonyibb az összhatás :) )

10 dkg darált mák

6 dkg zabpehely (egészben hagyva)

4 dkg sötét, cukormentes kakaópor

1 teáskanál sütőpor (gm)

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük. A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a vízzel, majd belereszeljük a citrushéjat. A mákot összekeverjük az egész zabpehellyel (könnyeddé teszi a tésztát), a kakaóporral és a sütőporral, a tojásos keverékhez szórjuk, simára keverjük. Végül óvatosan, lapáttal hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe/tortakarikába simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Hűlés után a süti teteje éles késsel, lapjában levágható, ha a kész sütemény/torta úgy jobban mutat. Nekem egyáltalán nem repedt ki, tehát ez a mozzanat akár el is hagyható.

süti beállítások módosítása