A legjobb dolgok sokszor születnek a véletlennek köszönhetően, jelen esetben mindenféle karácsonyról és fotózásból maradt alapanyag kötött ki egyetlen pogácsában. Az egyetlen szempont a tojásmentesség volt, kis túlzásokkal minden továbbit a hűtő maradékai biztosítottak. Az eredmény pihe-puha, szaftos pogácsa lesz, ami tuti készül majd máskor is.
Hozzávalók (kisebb pogácsaszaggatóval 1,5 nagy tepsi pogácsához):
50 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
10 dkg vaj
25 dkg feta sajt/krémfehérsajt/ezek keveréke
10 dkg ricotta (vagy áttört túró)
1 kis doboz (17,5 dkg) joghurt
1 dl tej
só (a sajt sósságához mérten)
1 csokor snidling
2 evőkanál tejföl a kenéshez
A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd belemorzsoljuk a vajat és a fetát vagy krémfehérsajtot. Hozzáadjuk a ricottát vagy áttört túrót, beleöntjük a joghurtot és a tejet, megsózzuk, végül pedig az aprított snidlinget is rászórjuk. A tésztát alaposan összegyúrjuk, rugalmas, keményebb, az edény falától elváló állagot kell kapnunk.
Áttesszük egy tálba, letakarjuk, és meleg helyen 1,5-2 órát kelesztjük. Ezt követően lisztezett felületen átgyúrjuk, 2-2,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, kiszaggatjuk és megsodorjuk. A pogácsákat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, tetejüket vékonyan lekenjük tejföllel, és 190 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.