Minden évben annyira várom az első parázskrumplik, újkrumplik megjelenését a piacon. Szénhidrátok ide vagy oda, ilyenkor mindig bedobok egy jó adagot a serpenyőmbe, alá egy kis libazsír (olívaolaj is működik természetesen, de ha nincs a fogyasztását kizáró ok nálatok, próbáljátok ki, ezerszer finomabb így), és jöhetnek a különböző fűszerezések, ízesítések. Az Ízes életre már felkerült tőlem 3 verzió: egy hagyományosabb hagymás-virslis, egy görög joghurtos és egy pesto rossós (receptek itt), most pedig jöjjön egy szuper nyárias kapros-citromos változat.
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg parázskrumpli, újkrumpli
libazsír
só, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió
fél biocitrom lereszelt héja
20 dkg fekete olajbogyó
2 fej lila hagyma
1 kígyóuborka
1 csokor kapor
A burgonyák héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük, majd bő vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg egy villát éppen bele tudunk szúrni a szemekbe. Az előfőzött krumplit leszűrjük, megvárjuk, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljön. A nagyobb szemeket felcikkezzük, a kisebbeket egészben hagyjuk.
Egy nagy, vastag aljú serpenyőben libazsírt hevítünk. Rádobjuk a burgonyát, magas lángon, rázogatva átpirítjuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és citromhéjjal. Mikor már majdnem puha, hozzászórjuk a lecsepegtetett olajbogyót és a megpucolt, félkarikára vágott hagymát.
Közben a kígyóuborkát felkockázzuk, a kaprot megmossuk, leszárítjuk, finomra aprítjuk. A kész burgonyát lehúzzuk a tűzről, hozzáforgatjuk a kaprot, majd tálalás előtt mehet bele az uborka is.
A csodaszép csempe alátéteket a Home Therapy Kisdiófában vettem. :)