Csigó Zita gasztroblogja

Újkrumpli újra!

gluténmentes, laktózmentes recept

2017. június 03. - Csigó Zita

Minden évben annyira várom az első parázskrumplik, újkrumplik megjelenését a piacon. Szénhidrátok ide vagy oda, ilyenkor mindig bedobok egy jó adagot a serpenyőmbe, alá egy kis libazsír (olívaolaj is működik természetesen, de ha nincs a fogyasztását kizáró ok nálatok, próbáljátok ki, ezerszer finomabb így), és jöhetnek a különböző fűszerezések, ízesítések. Az Ízes életre már felkerült tőlem 3 verzió: egy hagyományosabb hagymás-virslis, egy görög joghurtos és egy pesto rossós (receptek itt), most pedig jöjjön egy szuper nyárias kapros-citromos változat.

2017_06_03_7966_lores.jpg

Hozzávalók (4 személyre):

1 kg parázskrumpli, újkrumpli

libazsír

só, őrölt fekete bors, reszelt szerecsendió

fél biocitrom lereszelt héja

20 dkg fekete olajbogyó

2 fej lila hagyma

1 kígyóuborka

1 csokor kapor

A burgonyák héját folyó víz alatt alaposan ledörzsöljük, majd bő vízben feltesszük főni. Addig főzzük, amíg egy villát éppen bele tudunk szúrni a szemekbe. Az előfőzött krumplit leszűrjük, megvárjuk, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljön. A nagyobb szemeket felcikkezzük, a kisebbeket egészben hagyjuk.

Egy nagy, vastag aljú serpenyőben libazsírt hevítünk. Rádobjuk a burgonyát, magas lángon, rázogatva átpirítjuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval és citromhéjjal. Mikor már majdnem puha, hozzászórjuk a lecsepegtetett olajbogyót és a megpucolt, félkarikára vágott hagymát.

Közben a kígyóuborkát felkockázzuk, a kaprot megmossuk, leszárítjuk, finomra aprítjuk. A kész burgonyát lehúzzuk a tűzről, hozzáforgatjuk a kaprot, majd tálalás előtt mehet bele az uborka is. 

A csodaszép csempe alátéteket a Home Therapy Kisdiófában vettem. :)

2017_06_03_7967_lores.jpg

süti beállítások módosítása