Melegen még lágy, kihűlve szépen szeletelhető - és mindkét módon nagyon-nagyon finom. Én vacsorára csak úgy magában, egy nagy tál salátával is el tudom képzelni, de persze köret szintén lehet belőle, mi legutóbb sült tintahalkarikákkal ettük. A lisztet rizsliszttel nyugodtan helyettesíthetitek, ha a gluténmentesség a cél.
Hozzávalók (8 szelethez):
50 dkg burgonya (hámozva mérve)
2 evőkanál vaj
só, bors, reszelt szerecsendió
1 teáskanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 zsenge cukkini (kb. 20 dkg)
1 kaliforniai paprika
4-5 kis ág kakukkfű
3 nagy tojás
5 dkg liszt
5 dkg fekete olajbogyó
3-4 kaprigyümölcs
A meghámozott burgonyát felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük. Amennyiben szükséges, a felesleges vizet leszűrjük, majd krumplinyomóval összetörjük a burgonyát. Hozzákeverjük a vajat, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és félretesszük hűlni.
Közben az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. Rádobjuk a megmosott, kockázott cukkinit és paprikát, sóval, borssal és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel ízesítjük, majd együtt roppanósra pároljuk.
A zöldségragut hozzákeverjük a (minimum) langyosra hűlt burgonyapüréhez az elhabart tojásokkal, a liszttel, a karikázott olajbogyóval és a negyedelt kaprigyümölccsel együtt.
A masszát közepes méretű, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, és 180-190 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben tűpróbáig (kb. 40 perc) sütjük.
Kerámiák: Apacuka Ceramics