Hasselback krumplit idáig csak télen csináltam óriási téli burgonyákból, édeskrumplikból. Viszont a parázskrumpli annyira friss, finom és zsenge, hogy nyáron is érdemes nekiállni bevagdosni úgy fél-1 kg krumplit, megkenni házi fűszervajjal, majd bedobni a sütőbe.
Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg parázsburgonya
20 dkg vaj
só, őrölt fekete bors
1 nagy biocitrom lereszelt héja
6 ág kakukkfű
fél kávéskanál sumac
kevés olívaolaj
A csicserikrémhez:
1 konzerv csicseriborsó
só
4 evőkanál majonéz
olívaolaj
A burgonyák héját folyó víz alatt alaposan lesikáljuk, meghámozni nem szükséges. Egyesével egy evőkanálba tesszük mindet (így nem lehet teljesen átvágni), majd éles késsel sűrűn beirdaljuk. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük.
A puha vajat felhabosítjuk, sóval, borssal fűszerezzük, majd hozzáreszeljük a citromhéjat. Rászórjuk a kakukkfű lecsipkedett leveleit és a sumac-ot, végül hozzáöntünk éppen annyi olívaolajat, hogy krémesre lehessen keverni.
A fűszervaj kb. 1/3-át ecset segítségével a krumplik réseibe és felső felületére kenjük. 190 fokos sütőbe tesszük, ropogósan puhára sütjük, közben a maradék vajat (részleteiben) a burgonyákra kenjük.
Az öntethez a konzerv csicseriborsót leszűrjük, levét megtartjuk. Aprítógépbe tesszük a sóval és a majonézzel, majd a lé és kevés olívaolaj fokozatos hozzáadásával mártás állagú krémet keverünk belőle. A forró burgonyák mellé tálaljuk.