Csigó Zita gasztroblogja

Karácsonyi répatorta

December 14. / laktózmentes recept

2017. december 14. - Csigó Zita

ice_cream_party_17.png

Sokunknak van szerintem kedvenc répatorta receptünk, amit szépen megsütünk húsvétra, megállapítjuk, hogy hú, ez még mindig nagyon finom, aztán jól eltesszük egy évre a receptet. Pedig a répás sütiknek nemcsak a könnyed, citromos-lime-os ízvilág áll jól, kifejezetten passzolnak hozzájuk a telt karakterű, télies fűszerek.

2017_11_28_004116.jpg

Hozzávalók (egy kb. 22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformához):

50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)

6 tojás

12 dkg nádcukor

1 bionarancs lereszelt héja

2 dl olaj

15 dkg darált mogyoró

15 dkg liszt

1 csomag sütőpor

10 dkg kandírozott narancshéj

1 vaníliarúd kikapargatott magjai

1 csapott kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék

2 cm friss gyömbér megpucolva, lereszelve

pár reszelésnyi friss szerecsendió

1 csipet só

A tetejére:

8 dkg étcsoki

1 kávéskanál olaj

tetszőleges csoki és egyéb díszek

 

A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat kikeverjük a nádcukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a mogyorót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat, a vaníliamagokat és a többi fűszert.

A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd kivesszük a formából.

A csokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal. A süti tetejére csorgatjuk, majd megdíszítjük a tetejét. Szeletelés előtt megvárjuk, hogy teljesen megszilárduljon a csokiréteg.

2017_11_28_004118.jpg

Szürke tányér: Pastel Handmade Ceramics

süti beállítások módosítása