Sokunknak van szerintem kedvenc répatorta receptünk, amit szépen megsütünk húsvétra, megállapítjuk, hogy hú, ez még mindig nagyon finom, aztán jól eltesszük egy évre a receptet. Pedig a répás sütiknek nemcsak a könnyed, citromos-lime-os ízvilág áll jól, kifejezetten passzolnak hozzájuk a telt karakterű, télies fűszerek.
Hozzávalók (egy kb. 22 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformához):
50 dkg sárgarépa (tisztítva mérve, kb. 60 dkg répából)
6 tojás
12 dkg nádcukor
1 bionarancs lereszelt héja
2 dl olaj
15 dkg darált mogyoró
15 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg kandírozott narancshéj
1 vaníliarúd kikapargatott magjai
1 csapott kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
2 cm friss gyömbér megpucolva, lereszelve
pár reszelésnyi friss szerecsendió
1 csipet só
A tetejére:
8 dkg étcsoki
1 kávéskanál olaj
tetszőleges csoki és egyéb díszek
A megpucolt sárgarépát finom lyukú reszelőn lereszeljük. A tojásokat kikeverjük a nádcukorral, a lereszelt narancshéjjal és az olajjal. Összevegyítjük a mogyorót a liszttel és a sütőporral, majd több részletben a tojásos masszához szitáljuk. Végül hozzákeverjük a sárgarépát, az aprított, kandírozott narancshéjat, a vaníliamagokat és a többi fűszert.
A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. 170 fokos sütőbe toljuk, és tűpróbáig (kb. 30-40 perc) sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd kivesszük a formából.
A csokit vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal. A süti tetejére csorgatjuk, majd megdíszítjük a tetejét. Szeletelés előtt megvárjuk, hogy teljesen megszilárduljon a csokiréteg.
Szürke tányér: Pastel Handmade Ceramics