Csigó Zita gasztroblogja

Házi zabpelyhes bagett sült paprikás és juhtúrós-spenótos feltéttel

Induljanak a tavaszi-nyári vacsorapartik!

2018. április 15. - Csigó Zita

Sokszor leírtam már, és azóta sem gondolom másként: a beszélgetős, nyugis vacsoráknál számomra nincs jobb esti program. Friss, ropogós héjú kenyérrel vagy bagettel, jóféle olívaolajjal és pár izgalmas feltéttel, kencével.

Lassan jönnek a hosszú nyáresti vacsorák, amelyekhez pont tökéletesek az alábbi receptek. A feltéteknél az intenzív ízeket szeretem, nem az extra bonyolultságra megyek rá, hanem a harmóniára. Bátran fűszerezek, különlegesebb ízesítőket is használok, illetve még ennél is fontosabb, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzak. Ha többféle feltétet készítek, arra szintén figyelek, hogy egymáshoz jól passzoljanak. Mindehhez bontanék egy finom, száraz fehérbort, és már indulhat a teraszozós este. 

2018_04_15_007688.jpg

desktop143.jpg

A zabos bagetthez:

Hozzávalók (2 bagetthez):

20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

10 dkg világos rozsliszt

1 zacskó instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)

5 evőkanál burgonyapehely

5 evőkanál zabpehely

1 csapott teáskanál só

A háromféle lisztet összekeverjük az élesztővel, valamint a burgonya- és zabpehellyel. Hozzáadjuk a sót, majd apránként belecsorgatunk annyi langyos vizet, hogy összeálljon a tészta. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, két részre osztjuk, egy-egy bagettet formázunk belőlük. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és még 15 percet kelesztjük. 

Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra úgy, hogy az aljába vízzel teli sütőtálat helyezünk. A bagettek tetejét lekenjük vízzel, majd légkeveréssel kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.

2018_04_15_007680.jpg

A paprikás feltéthez:

1 db piros kaliforniai paprika

1 db sárga kaliforniai paprika

sumac, só, olívaolaj

2-3 ág rozmaring

25 dkg koktélparadicsom

15 dkg magozott, fekete olajbogyó

1 marék bazsalikomlevél

A paprikákat megmossuk, húsukat apró kockára vágjuk. Sumac-kal, sóval és olívaolajjal összeforgatjuk, melléjük dobjuk a rozmaringágakat, majd 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Mikor kihűlt, összekeverjük a szintén kis kockákra vágott paradicsommal (kimagozva) és olajbogyóval. Végül hozzáforgatjuk a felcsíkozott bazsalikomleveleket is.

2018_04_15_007683.jpg

A spenótos-juhtúrós feltéthez:

20 dkg bébispenót

1 evőkanál olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

só, őrölt fekete bors

reszelt szerecsendió

30-40 dkg krémes juhtúró

A bébispenótot megmossuk, leszárítjuk. Egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, rádobjuk a megpucolt, felszeletelt fokhagymát, majd a spenótot. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és addig pároljuk, amíg összeesnek a levelek. Juhtúróval tálaljuk.

2018_04_15_007693.jpg

desktop144.jpg

Kerámiák: Pastel Handmade Ceramics

ÚJ SZAKÁCSKÖNYVEM: CSOMAGOLJ EBÉDET!

Workshopjaim:

FOTÓZZ OTTHON: katt

FOTÓZZ NÁLAM: katt

süti beállítások módosítása