Csigó Zita gasztroblogja

Vaníliás french toast szikkadt kalácsból

bazsalikomos gyümölcsökkel

2018. május 06. - Csigó Zita

A hetem sütis ételfotó workshopokról szólt, ilyenkor tetemes mennyiségű "modell" süti halmozódik fel nálunk (egy ws-ra 4-5 különböző sütit készítek). Kidobni sajnálom, véges számúak a szomszédok is. :) Ilyenkor jön a jól bevált újrahasznosítás, azaz ne dobjátok ki a szikkadt kalácsot, klassz hétvégi french toast (vagyis kalács) lesz belőlük. A teljesség kedvéért a kalács receptjét is leírtam, süssetek kettőt, az egyiket dugjátok el, hogy megmaradjon a vasárnapi reggeli alapanyaga! 

2018_05_06_008179.jpg

desktop150.jpg

2018_05_06_008160.jpg

2018_05_06_008163.jpg

A kalácshoz:

25 dkg liszt (a felét vagy akár az egészet cserélhetjük teljes kiőrlésűre)

fél csomag instant élesztő

2 + 2 evőkanál nádcukor

1 csipet só

1 tojás + a kenéshez

5 + 2 dkg vaj

kb. 1,2-1,5 dl tej

1 csapott teáskanál őrölt fahéj

A lisztben elvegyítjük az élesztőt, 2 evőkanál nádcukrot, a sót, az elhabart tojást és 5 dkg puha vajat. Összedolgozzuk, majd apránként hozzácsorgatjuk a tejet egészen addig, amíg puha, rugalmas tésztát kapunk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és vékony téglalappá nyújtjuk.

A maradék vajat megolvasztjuk, a másik 2 evőkanál cukrot kikeverjük a fahéjjal. Megszórjuk egyenletesen a tésztát, majd rövidebb oldalától kezdve szorosan feltekerjük. A hengert hosszában kettévágjuk úgy, hogy az egyik vége előtt pár cm-rel befejezzük a vágást. A két darabot a szét nem vágott végtől kezdve kör alakúra összetekerjük, a végeket a kalács alá hajtjuk. Még negyedórát kelesztjük.

A kalácsot átkenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 22-25 perc alatt készre sütjük.

desktop152.jpg

A french toasthoz:

2 dl tej

1 evőkanál vaníliás cukor

1 evőkanál vaníliás pudingpor

kókuszzsír a sütéshez

A tejet simára keverjük a cukorral és a pudingporral. Megmártjuk benne a szikkadt kalácsszeleteket, lecsepegtetjük, majd serpenyőben, kevés felmelegített kókuszzsíron átsütjük mindkét oldalukat.

2018_05_06_008175.jpg

A gyümölcsraguhoz:

25 dkg vegyes bogyós gyümölcs

1 kis marék bazsalikomlevél

lime

A gyümölcsöket megmossuk, kis lábasba szórjuk. Aláöntünk 1 evőkanál vizet, hozzászórjuk a leszárazott, felcsíkozott bazsalikomlevelet. Pár perc alatt összefőzzük, majd kevés frissen facsart lime-mal ízesítjük.

2018_05_06_008172.jpg

süti beállítások módosítása