A héten cseresznyés anyagot fotóztam a Fanny magazinnak. Maradt egy csomó cseresznye (ők voltak a dekoráció fő elemei :) ), ezért úgy gondoltam, hogy épp itt az ideje az év első cseresznyés pitéjének (a Fannyba is 3 sütirecept jön majd). Van még tervben cserkós édesség a blogra, ráadásul a "kicsit extrább" kategóriából, de elsőre inkább klasszikus, de mentes (ezúttal gluténtól) receptet szerettem volna feltenni. Pihe-puha gluténmentes pitét sütöttem, ráadásul nagyon egyszerű összetevőkből, meggyszezonban is gyakori vendég lesz nálunk, az tuti.
Hozzávalók (8 nagyobb szelethez):
3 tojás
12 dkg nádcukor (vagy más tetszőleges édesítő)
1 vaníliarúd kikapargatott magjai
30 dkg natúr joghurt (hagyományos, nem görög)
10 dkg mandula (mandulasziromból készítettem, egész mandula is tökéletes)
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg rizsliszt
1 csapott teáskanál sütőpor
50 dkg cseresznye
A tojásokat habosra keverjük a nádcukorral és a vaníliamagokkal. Hozzáadjuk a joghurtot, simára keverjük. A mandulasziromból 2 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára daráljuk (ha egész, pucolt mandulából készítjük, hasonlóan járunk el, viszont ebben az esetben a díszítésre szánt magokat is durvára vágjuk).
A 8 dkg mandulát összekeverjük a kókuszreszelékkel, a rizsliszttel és a sütőporral, majd a tojásos keverékhez adjuk.
A cseresznyét kimagozzuk. 2/3-át egy közepes méretű, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsi aljába szórjuk. Ráöntjük a tésztát, majd a maradék cseresznyét elosztjuk a tetején, és kissé belenyomkodjuk. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 50-55 perc alatt készre sütjük. Lágy tészta, ezért viszonylag hosszú ideig sül, 30-35 perc után letakarhatjuk alufóliával. A sütési idő vége felé tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.
A formában hagyjuk kihűlni, és csak ezt követően szeleteljük fel. Forró, zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk a félretett mandulát vagy a mandulaszirmot, és ezzel (illetve opcionálisan porcukorral) meghintve tálaljuk a sütit.