Csigó Zita gasztroblogja

Helló, Krakkó! Obwarzanek recepttel

2018. május 27. - Csigó Zita

Ahogy tőlem már megszokhattátok, nem klasszikus városbemutató poszt következik, helyette inkább sok-sok fotó, néhány tipp és benyomás, illetve egy recept. Tartsatok velem!

desktop158.jpg

Idén a tavaszi szabadságunkat Krakkóban töltöttük. Azt hiszem, rám fért ez a pár nap, a könyvem éppen megjelent, fáradt voltam, nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is. Ilyenkor nagyon jól jönnek az új impulzusok. Krakkóban ezelőtt sosem jártam, számomra Prága a "kategória" kedvence, többször voltunk. A két várost összehasonlítani nem érdemes, mást nyújt. Prága nyüzsgőbb, ódonabb, Krakkó inkább budapesti hangulatú. Prága összességében tesz rád hatalmas benyomást, Krakkó lassúbb, nyugodtabb, de rengeteg apró, felfedezésre váró részletből izgalmas mozaikká állítható össze.

A legtutibb impulzusok:

  • Boltocskák, kipakolások: vegyes, színes, néha sokkolóan ellentmondásos kínálatuk adja az igazán izgalmas összképet. Jó bemenni, körülnézni, elveszni. Ezt az intenzív hatást, impulzust éreztem a különböző festett falfelületeken is. Kicsit más, de gasztrobloggereknek fellegvár lesz a 7 Beera Meiselsa szám alatt található üzlet, ahol majdnem kizárólag zománcos edénykéket, tányérokat árulnak, abból viszont ezer félét. Két kis mini bögrével bővült a kelléktáram, azóta már több fotózáson is részt vettek.
  • Belváros, óváros, zsidó negyed: csak úgy sétálgatni cél nélkül, kávézni egyet. Nagyon szerettem a régi, patinás cégéreket, a már előbb említett festett falakat és a kis macskaköves utcák szélén sorakozó éttermek, kávézók színes világát.
  • Vár: nem vagyok oda a kötelezően megnézendő várakért, de a krakkói nagyon tetszett. Sok apró részlet a monumentális épületeken és mellett, valamint a kilátás is nagyon szép a folyóra.
  • Homlokzatok: oda vagyok a szépséges házakért és homlokzatokért, ebben a városban nagyon klassz házak jöttek velem szembe, nem győztem fotózni. :) Az este belülről világító, háromszög alakú házszámtáblák szintén kedvenceim voltak.

Gasztrobloggereknek:

A kedvenc zománcos üzletemet is említettem már, de jöjjenek további üzletek! Bármerre járok, mindig vásárolok styling kellékeket a munkámhoz. Egyrészt, mert nagyon inspiráló végigjárni nem unalomig ismert üzleteket, másrészt pedig ezek a darabok jó eséllyel nem jönnek szembe egy magyar gyártású anyagban. Lakber, konyha-étkező, miegymás vonalon 3 kedvenc üzletem volt, ezek a következők:

  • Duka
  • Homla
  • Home&you

desktop159.jpg

img_6512.jpg

desktop161.jpg

 

OBWARZANEK

Ezekkel a kelt tésztájú kis koszorúkkal bárhol lehet találkozni a város központjában. Gyakorlatilag egyforma bódékban árulják, egyszerű, puha kelt tészta különböző szórásokkal.

Itthon én is elkészítettem a saját verziómat, ami a klasszikus recepttől abban különbözik, hogy a fehér liszt nagy részét teljes kiőrlésűre cseréltem.

desktop160.jpg

desktop165.jpg

Hozzávalók (6 darabhoz):

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

10 dkg fehér búzaliszt

1 csomag instant élesztő

1 kávéskanál só

2 tojás + 1 a kenéshez

5 dkg olvasztott vaj

1 dl langyos tej

kb. 1,5 dl langyos víz

1 púpozott teáskanál szódabikarbóna

1 púpozott teáskanál cukor

A szóráshoz: tetszőlegesen lenmag, szezámmag vagy például egész mákszemek

A liszteket összekeverjük az élesztővel, a sóval, az elhabart tojásokkal és a vajjal. Hozzácsorgatjuk a tejet és apránként a vizet,összegyúrjuk, megdagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 6 egyforma súlyú darabra osztjuk. Mindet hosszú, vékony "kukaccá' sodorjuk, középen U-alakban félbehajtjuk, majd a hajtástól kezdve a két darabot lazán összetekerjük. A végeket kissé meghúzzuk, majd a nyitott véget a másik hurokba tesszük, összedolgozzuk. Hasonlóan járunk el a többi tésztabucival is. A koszorúkat 15 percet kelesztjük még.

Közben egy nagy lábasban vizet forralunk. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a cukrot. Óvatosan beleeresztjük (egyesével) a koszorúkat, oldalanként fél-fél percet főzzük, majd csipesszel áthelyezzük egy sütőpapírral leterített sütőlemezre.

A koszorúk tetejét lekenjük egy kevés vízzel felhígított, elhabart tojással. Szórunk mindre a kiválasztott magból vagy egyébből (a krakkói darabokon azt láttam, hogy nincsenek teljesen körbeszórva).  190-200 fokra előmelegített sütőben kb. 22 perc alatt készre sütjük. 

desktop162.jpg

2018_05_24_008617.jpg

desktop163.jpg

süti beállítások módosítása