Csigó Zita gasztroblogja

Sajtos stangli + 4 archív otthoni péksütemény

Mentsük át az évre a két ünnep közötti nyugis napokat!

2023. január 03. - Csigó Zita

Ismerős az érzés, amikor karácsony után kicsivel, de még szilveszter előtt el kell gondolkozni, hogy milyen napot is írunk? Összefolyik a kedd a csütörtökkel, hosszú reggelik, nyugis főzések, találkozások a barátokkal, jó filmek, könyvek és semmittevős délutánok váltják egymást, mintha egyetlen hosszú, elnyújtott nap lenne a teljes időszak. 

2023_01_02_044003.JPG

2023_01_02_044005.JPG

Ilyenkor belefér a ráérős reggelizés és az is, hogy nekiálljunk otthon kalácsot, kenyeret vagy épp sajtos stanglit sütni. Ha pedig belefogtunk, hamar rájövünk, hogy aktív munka alig van egy-egy egyszerű, élesztős kelt tésztával, azaz simán belefér(ne) az elkészítése egy sűrűbb hétköznapba is. Utána már csak egy nyugis reggelt kell találni! 

Év vége felé dolgoztam egy cikken, amiben számba vettem 2022 legjeit, köztük a Google top kereséseit is. Az 5. leggyakoribb étel, amire rákerestünk itthon, a sajtos stangli volt, így adta magát, hogy megsüssem (sokadszor) az én verziómat is. 

Hozzávalók (10 darabhoz): 

25 dkg fehér búzaliszt 

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 

1 tasak instant élesztő (vagy 1/2 kocka friss élesztő a tejből 1 dl-rel és pici cukorral felfuttatva) 

4 evőkanál olívaolaj 

1 teáskanál só

10 + kb. 8 dkg reszelt edami sajt 

2 db tojássárgája 

kb. 2,8-3 dl langyos tej 

1 db tojás a kenéshez 

A kétféle lisztet összekeverjük az instant élesztővel, majd hozzáadjuk az olívaolajat, a sót, a 10 dkg reszelt sajtot és a tojássárgájákat. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként hozzáadagolunk annyi tejet, hogy összeálljon a tészta. Sima felületű tésztává dagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Én egy éjszakára hűtőbe tettem, majd átgyúrtam, és hagytam meleg helyen megkelni.) 

A megkelt tésztát 10 egyforma súlyú darabra osztjuk, mindet ovális formára nyújtjuk (kb. 2 mm vékonyra), és az egyik keskenyebbik oldaluktól indítva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymástól egy kis távolságra, a végeiket elvékonyít(hat)juk vagy összecsíp(het)jük, és a tetejüket kicsit lelapítjuk. Letakarjuk, hagyjuk további 15-20 percet kelni, közben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Ezután a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk a többi reszelt sajttal. 20-25 perc alatt készre sütjük. Napokig puha marad! 

2023_01_02_044002.JPG

Fahéjas-kardamomos csomók

2021_01_14_030421_3.JPG

Obwarzanek

desktop350.jpg

Gombás-kakukkfüves csavart kalács

2021_03_11_032215_1.JPG

Áfonyás-túrós óriás briós

2020_08_20_026924_3.JPG

 

süti beállítások módosítása