Ismerős az érzés, amikor karácsony után kicsivel, de még szilveszter előtt el kell gondolkozni, hogy milyen napot is írunk? Összefolyik a kedd a csütörtökkel, hosszú reggelik, nyugis főzések, találkozások a barátokkal, jó filmek, könyvek és semmittevős délutánok váltják egymást, mintha egyetlen hosszú, elnyújtott nap lenne a teljes időszak.
Ilyenkor belefér a ráérős reggelizés és az is, hogy nekiálljunk otthon kalácsot, kenyeret vagy épp sajtos stanglit sütni. Ha pedig belefogtunk, hamar rájövünk, hogy aktív munka alig van egy-egy egyszerű, élesztős kelt tésztával, azaz simán belefér(ne) az elkészítése egy sűrűbb hétköznapba is. Utána már csak egy nyugis reggelt kell találni!
Év vége felé dolgoztam egy cikken, amiben számba vettem 2022 legjeit, köztük a Google top kereséseit is. Az 5. leggyakoribb étel, amire rákerestünk itthon, a sajtos stangli volt, így adta magát, hogy megsüssem (sokadszor) az én verziómat is.
Hozzávalók (10 darabhoz):
25 dkg fehér búzaliszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tasak instant élesztő (vagy 1/2 kocka friss élesztő a tejből 1 dl-rel és pici cukorral felfuttatva)
4 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
10 + kb. 8 dkg reszelt edami sajt
2 db tojássárgája
kb. 2,8-3 dl langyos tej
1 db tojás a kenéshez
A kétféle lisztet összekeverjük az instant élesztővel, majd hozzáadjuk az olívaolajat, a sót, a 10 dkg reszelt sajtot és a tojássárgájákat. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként hozzáadagolunk annyi tejet, hogy összeálljon a tészta. Sima felületű tésztává dagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. (Én egy éjszakára hűtőbe tettem, majd átgyúrtam, és hagytam meleg helyen megkelni.)
A megkelt tésztát 10 egyforma súlyú darabra osztjuk, mindet ovális formára nyújtjuk (kb. 2 mm vékonyra), és az egyik keskenyebbik oldaluktól indítva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk egymástól egy kis távolságra, a végeiket elvékonyít(hat)juk vagy összecsíp(het)jük, és a tetejüket kicsit lelapítjuk. Letakarjuk, hagyjuk további 15-20 percet kelni, közben előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. Ezután a tetejüket lekenjük a felvert tojással, és megszórjuk a többi reszelt sajttal. 20-25 perc alatt készre sütjük. Napokig puha marad!
Gombás-kakukkfüves csavart kalács